Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Zaútočil na nás pes ..!

26.10.2020

Zaútočil na nás pes ..!

Milí psíčkari, pekne Vás prosím, keď nie kvôli druhým, tak kvôli sebe nepúšťajte svojho psa z vodítka, pokiaľ nemáte sto percentnú istotu, že Vás počúvne takmer v každej situácii.

Prečo to píšem ??

Už ŠTYRI krát, áno dobre vidíte, už 4 krát, za dva a pol roka života môjho psa, nás napadol druhý pes, vždy to bola chyba majiteľa toho druhého psa. A čím ďalej tým viac sa stretávam s tým, že ľudia riešia napadnutie psom. Preto som sa Vám rozhodla napísať pár „rád“ čo robiť v takejto situácii, lebo nie vždy človeku napadne ako zareagovať (nie sú to odborné rady, ale veci, ktoré som robila v týchto situáciách ja a vždy mi pomohli, preto som sa rozhodla sa s Vami o ne podeliť). Našťastie ani v jednej zo situácii sa Lokimu nič nestalo, ale bola by som rada, keby sa nám takéto čosi už neudeje, ale v dnešnej dobe, keď si každý myslí, akého má „počúvneho“ psa a on „predsa nič neurobí“ sa tomu len ťažko dá veriť.

 V prvom rade, naozaj, ak Váš pes neovláda 100 percentné odvolanie, tak ho nepúšťajte z vodítka.

Ak už ho pustiť naozaj „potrebujete“ a viete, že nie až tak dobre počúva, v prípade, že uvidíte niekde v diaľke iného psa, nespoliehajte sa na to, že ten Váš si ho nevšimne a neodbehne za ním, a už vôbec na tú situáciu nečakajte. Zavolajte ho skôr, ako sa k Vám ten druhý pes priblíži. Nikdy neviete, či aj keď ten Váš pes skutočne nič nespraví, či práve ten druhý pes nemá problém s inými psíkmi, či nie je agresívny alebo či nemá napríklad strach z iných psíkov. Ak chcete svojho psíka pustiť k inému psíkovi, je na mieste, opýtať sa na to majiteľa druhého psa, či sa môžu spolu Vaše psíky zoznámiť, a ak Vám ten druhý majiteľ povie že nie, tak to akceptujte a nepresviedčajte ho, prečo by ste ich k sebe mali pustiť, každý si pozná svojho psíka a vie, teda mal by vedieť ako asi bude v danej situácii reagovať.

 

Popíšem Vám náš posledný zážitok:

S kamarátkou sme so psíkmi kráčali po chodníku domov, keď tu zrazu  vidím, ako k nám cez cestu beží prerastený labrador, my sme mali svoje psíky na vodítkach, labrador bol bez vodítka a utekal k nám, už cestou k nám sa ježil, prichádzal so vztýčeným chvostom a agresívnym výrazom, môj pes sa začal tiež ježiť, ešte než labrador dobehol k nám, Lokiho som si na vodítku „zahodila“ za seba a dala som labradorovi do cesty svoju nohu, pokúšal sa ju obísť a skákal mi do psa a snažil sa ho hrýzť, ako sme sa tam tak točili, snažila som sa labradora odkopnúť (pod týmto pojmom si nepredstavte, že som do psa reálne celý ten čas kopala, len som sa ho snažila odohnať a takmer vôbec som sa netrafila, len som proste sa snažila zabrániť tomu, aby sa mu podarilo, zahryznúť sa do môjho psa), alebo nejakým spôsobom odsotiť preč od môjho psa, v jednej ruke som držala vodítko s Lokim druhou rukou som sa snažila chytiť labradora a snažila som sa ho odkopať.

Medzitým majiteľka labradora podľa mňa dosť pomaly kráčala smerom k nám, na psa dva krát zavolala, pes ju ignoroval. Celá situácia trvala asi 7 minút, počas ktorých sa ten pes snažil do Lokiho zahryznúť,jeden krát na pár sekúnd od nás aj odišiel, a majiteľka namiesto toho, aby ho chytro chytila, čakala, že pes k nej sám príde, no nestalo sa tak, otočil sa a znova do Lokiho útočil (prosím Vás ľudia, keď vidíte, že Váš pes po inom skáče, cerí zuby, snaží sa ho hrýzť, UTEKAJTE pre neho a nečakajte že k Vám len tak príde, keď k nemu dobehnete, skúste si ho zdrapiť za obojok – ideálne ho vyhrešte za to čo robil, a okamžite si ho zapnite na vodítko!!!! ).

Na mieste by bolo aj OSPRAVEDLNENIE za to čo Váš pes predviedol, a otázka, či sa tomu druhému psíkovi nič nestalo, a ak stalo, tiež by bolo na mieste, uhradenie veterinára, nakoľko za to môžete VY (lebo Váš pes ušiel a zaútočil na druhého psa).

V tejto situácii čo sa stala mne, pani evidentne nevedela ako má reagovať, áno, úprimne, veľmi ma to nahnevalo, ale chápem, že nie každý vie, čo má v takejto situácii robiť, preto Vám to sem píšem.

Ale čo ma nahnevalo úplne najviac bolo, že keď sa nám konečne podarilo „odkopať“ toho psa, a odišiel od nás, pani ho len zavrela do dvora a utiekla do domu (incident sa stal pred ich dvorom). Vôbec sa neospravedlnila, nič sa nás neopýtala len proste zdúchla preč.

Prosím ľudia, buďme ľudský a správajme sa k sebe slušne aj v takýchto situáciách. Hlavne, keď je to naša chyba.

 

Takže v prvom rade by sme sa mali snažiť, aby sme mali svojho psa pod kontrolou, nepúšťať ho bez opýtania k iným psíkom, ak ho máte na voľno a v diaľke zbadáte iné psíky, zavolajte toho svojho a až po opýtaní sa či ho môžete pustiť k tým druhým, mu to dovoľte.

 

Ak Vášho psa napadne iný pes, a ten Váš je na vodítku, snažte sa vodítko nepustiť, a pokúste sa, toho druhého psa „zastrašiť“ – dupaním, hlasom - kričte, nemôžete sa ho báť (viem, že je to v takej situácii ťažké, ale ak sa budete báť, svojmu psíkovi nepomôžete).

Ak je Váš psík na voľno a napadne ho iný pes, skúste toho svojho privolať, aby prišiel k Vám, chyťte si ho za obojok, a snažte sa zas toho druhého psa odstrašiť.  Ak k Vám Váš pes na zavolanie nepríde, neostáva Vám nič iné, len sa snažiť psíky chytiť a oddeliť ich.

Ak ste majiteľ psa, ktorý útočí na druhého, nečakajte, utekajte si svojho psa urýchlene odvolať  od toho druhého, ak vidíte, že sa Vás pes blíži k inému psovi s výhražným výrazom (na kohútiku je naježený, niekedy je pes naježený od kohútika až po koreň chvosta, nesie vysoko vzpriamený chvost, nebodaj vrčí a cerí zuby - viď. obrázok) , snažte sa zabrániť kontaktu s iným psom, nepustite takéhoto psa k inému, naozaj hrozí, že toho druhého psa napadne. 

 

 Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

 

 

 

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

YjgzNzNmYz