Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Imunita psíka, ako ju posilniť ?

14.10.2020

Imunita psíka, ako ju posilniť ?

V tomto sychravom počasí mnohí majitelia psíkov uvažujú, ako pomôcť posilniť imunitu svojho štvornohého miláčika. Či už máte doma seniora, šteniatko alebo psíka v aktívnom veku, nemali by ste podceniť budovanie obranyschopnosti jeho organizmu.

 

Pravidelný pohyb

Najjednoduchší a veľmi účinný spôsob, akým môžeme budovať odolnosť organizmu sú pravidelné, dostatočne dlhé prechádzky. Pes, ktorý je len doma, prípadne na dvore, nemá možnosť „stretávať“ sa s rôznymi baktériami a mikroorganizmami a teda si nedokáže budovať voči nim imunitu. Pre to, je dôležité chodiť so psíkom von, na dlhšie prechádzky, do rôznych prostredí, aby si jeho telo dokázalo budovať odolnosť voči týmto baktériám.

Okrem klasickej prechádzky, je dobré dovoliť psíkovi aby si poriadne zabehal. Ak sa Vám nechce behať s ním, môžete mu hádzať loptičku alebo jeho obľúbený aport (neodporúčam hádzať papeky, už som videla viac prípadov psíkov, ktorý sa na papek nepríjemne napichli).

Pravidelným pohybovými aktivitami prospievate obehovému systému, zvyšujete odolnosť psieho organizmu a podporujete funkciu pľúc a srdca.

 

Plnohodnotná strava

Psík by mal dostávať plnohodnotnú potravu s vyváženým pomerom bielkovín, vitamínov, minerálov, cukrov a tukov. Jedlo by mal dostávať v pravidelnom čase a vo vhodnom množstve, aby nám nechudol a ani nepriberal. Ak je Váš pes príliš aktívny, môžete mu v zimnom období kŕmnu dávku mierne zvýšiť. Ak však počas zimného obdobia svoje aktivity obmedzíte, môžete z kŕmnej dávky kúsok ubrať. Avšak vždy sa riaďte Vaším psíkom.

Nie je vhodné psíky kŕmiť ľudskou stravou, a dbajte aj na výber kvalitných pamlskov. Niektoré pamlsky obsahujú nadmerné množstvo cukru a tukov a môžu tak prispieť k obezite Vášho miláčika, čím následne oslabujete imunitu svojho psa.

 

Vyhnite sa stresu

Pri strese sa do psieho tela vylučuje množstvo kortikosteroidov, ktoré potláčajú funkciu imunitného systému. Pre to je veľmi dôležité ,snažiť sa vyhýbať situáciám, ktoré u Vášho psa spôsobujú stres. A aké to sú ? Zvykne to byť nepravidelná doba kŕmenia, málo pohybu a nedostatok fyzických aktivít, ale aj stres z nového prostredia, z nového spolubývajúceho či rôznych iných pre psa nových vecí.

A ako zistiť či je psík v strese ?

Pes nemá chuť jesť prípadne žerie menej ako zvyčajne

Má nepokojný spánok, často sa budí, prípadne sa prechádza po byte

Zavíja či často bez dôvodu šteká

Chová sa inak ako zvyčajne, je nepokojný, smutný

 

Doplnky na posilnenie imunity

Ak chcete podporiť imunitu psíka ešte viac, ako len pravidelným pohybom a dostatočným množstvom fyzických aktivít, môžete siahnuť po prírodných prostriedkoch, ktorými imunitu ešte viac podporíte. Tak ako aj my ľudia by sme mali prijímať dostatok vitamínu C aj psíkom ho môžete podávať v tomto období. Okrem toho výbornými doplnkami na podporu imunity sú aj naše prírodné oleje:

Lososový olej (klik tu)– okrem toho, že zlepšuje imunitu, zlepšuje aj stav srsti a pokožky, podporuje chuť k jedlu, má priaznivé účinky na srdcovo cievny systém, posilňuje kĺby.

Konopný olej (klik tu) – bohatý zdroj nenasýtených esenciálnych mastných kyselín (majú antioxidačný účinok). Veľmi výrazne podporuje imunitu, má protizápalové, regeneračné a antibakteriálne účinky. Dokáže zmierniť priebeh už prebiehajúcich ochorení. Obsahuje vitamíny E, C, B a B1, B2, B3, B6.  Konope je bohaté na všetky druhy minerálov (fosfor, vápnik, horčík, draslík, zinok, železo, meď, jód), tiež obsahuje veľké množstvo enzýmov vrátane lecitínu (podporuje zdravú funkciu pečene) a omega 3 a 6 mastné kyseliny.    

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZjZkMzRkM