Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

6 zásad správnej výživy psa

29.06.2020

6 zásad správnej výživy psa

 Určite sa Vám už neraz stalo, že počas obeda, Váš štvornohý člen domácnosti na Vás hádže smutné oči, a Vy mu z ľútosti, ale v dobrej viere dáte kúsok jedla z Vášho taniera. To je ale jedna z vecí, ktorú by ste robiť nemali, ľudská strava, ktorá je korenená v psom jedálničku nemá čo robiť. A pokiaľ psíkovi dávate jedlo od stola, akurát ho učíte byť „otravným“ a je dosť možné, že sa takto naučí „pýtať si“ aj keď mu práve nič nebudete chcieť dať.

Strava psa by mala byť vyvážená, takže by mala obsahovať všetky potrebné zložky a plnohodnotné živiny, aby sa organizmus Vášho psíka, dokázal plnohodnotne vyvíjať. Zvlášť je to dôležité u šteniatok, aby správne rástli (nie rýchlo ani pomaly). Ak sa rozhodnete pre kŕmenie svojho psa granulami, hľadajte tzv. holistické (komplexné) krmivá, ktoré  obsahujú všetko potrebné čo telo psíka vyžaduje na správny rast a vývoj. Samozrejme, na trhu existuje množstvo druhov granúl a treba zodpovedne vybrať to pravé.

 

Ak so psíkom športujete a ako odmeny využívate pri tréningu nejaké pamlsky, myslite na to, aby ste to s ich množstvom ktoré psíkovi doprajete nepreháňali. Kalorická hodnota pamlskov, by nemala byť vyššia ako 10 % denného kalorického príjmu. Je veľmi dôležité, aby odmenky, ktoré svojmu psíkovi dáte, boli tiež určitej kvality. Neodporúčam používať pamlsky zo supermarketu, tak isto veľké množstvo piškót nie je najlepšia voľba (cukor). Naopak, kvalitným sušeným mäskom (klik tu) nič nepokazíte a Váš havkáč sa veľmi poteší, určite bude aj ochotne spolupracovať.

 

Veľmi dôležitá vec, na ktorú je treba myslieť, je množstvo stravy, ktorú dáte svojmu psíkovi za jeden deň.  Obzvlášť, ak mu okrem granulovaného krmiva dávate napríklad aj vyššie spomenuté pamlsky. Na každých granuliach je napísané odporúčané množstvo na deň, koľko by mal psík spapať. Ak so psíkom v daný deň trénujete a popapá väčšie množstvo pamlskov, tak je vhodné, aby ste mu z kŕmnej dávky odobrali adekvátne množstvo granúl. Ak tak neurobíte, je dosť možné, že psík Vám čoskoro priberie a môže maž zdravotné problémy.

 

Máte doma šteniatko, dospelého psa, seniora ? Je Váš psík len doma na dvore, prípadne na gauči alebo sa aktívne venujete nejakému športu či chodíte na dlhé túry ?? Je malého alebo obrieho vzrastu ?
To sú všetko otázky, na ktoré si treba zodpovedať ešte pred tým, než si vyberiete vhodnú stravu pre Vášho psíka. Pretože každý psík z vyššie vymenovaných má iné požiadavky na potrebu výživy a pre každého je vhodné niečo iné. O vábere krmiva sa dočítate tu.

 

Psíka by ste mali kŕmiť jeden alebo dva krát denne. Pokiaľ nemá zdravotné problémy a jeho stav si to nevyžaduje inak (šteniatka samozrejme aj 5 krát denne). Neodporúča sa nechávať psíkom prístup k plnej miske jedla celodenne. Jednak neviete koľko toho psík zjedol, ale hlavne učíte ho, že sa môže najesť hocikedy, a mnoho psíkov pri takomto spôsobe kŕmenia začína dosť špekulovať, a byť vyberavý, a teda niekedy ani poriadne nejedia. Majitelia potom zvyknú psíkovi ponúkať mnohé iné možnosti stravy a psík sa tak naučí byť prieberčivý. Ale keď sa Váš havkáč naučí, že mu dáte misku len ráno a po napríklad 5-10 minútach ju odložíte či zjedol alebo nie, veľmi rýchlo sa naučí jesť v čase, v ktorom mu jedlo ponúknete.

Pes by mal prijímať potravu pravidelne v rovnakom čase.  Ak kŕmite iba jeden krát denne, určite by to malo byť večer po poslednej prechádzke, ale nie hneď ako prídete domov. Nechajte psíka si chvíľu odpočinúť a upokojiť sa, predídete tak možným problémom s podráždením žalúdka.

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

 

 

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MjRjY