Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Vie váš pes oddychovať ?

08.01.2022

Vie váš pes oddychovať ?

Pri výchove šteniatka sa sústredíme na mnoho vecí, ktoré ho treba od útleho veku začať postupne učiť. Medzi ne patrí socializácia, učenie na meno, rôzne základné povely (sadni, ľahni), chodenie na vodítku, učíme ho aby, vedelo vykonávať potrebu vonku a množstvo ďalších vecí.

Povedal vám ale niekedy niekto, že psíka treba naučiť aj oddychovať ?

Je to veľmi dôležitá súčasť výcviku psíka, ktorú netreba podceniť a je veľmi dobré učiť psíka oddychovať už v jeho útlom veku.

Malé šteniatko je plné energie, elánu zo života, je veľmi zvedavé a keď môže, bude behať, lietať a šantiť sa do kým mu sily stačia. Ak si psíka naučíme, že vždy keď chce, môže behať a stále niečo robiť, nikdy sa oddychovať nenaučí. Ak v tom psovi vždy vyhovieme, a hľadáme mu neustále aktivitu na zábavu, a snažíme sa ho „unaviť“ tým, že mu furt tvoríme aktívny program, potom sa pes oddychovať nikdy nenaučí. Za ďalšie, pes ktorý nevie oddychovať môže mať sklony k ničeniu domácnosti v prípade našej neprítomnosti.

Samozrejme tým nechcem povedať, že nemáte so svojím psom nič robiť, to v žiadnom prípade. Je ale dôležité,  aby ste ho oddychovať naučili. A dôvod ? Napríklad, ak sa psíkovi niečo stane a bude nútený mať kľudový režim, ak budete potrebovať odcestovať a psíka bude niekto strážiť, aby mal dostatok energie na aktivity, ktoré s ním chcete vykonávať (šport), aby si oddýchol a dostatočne zregeneroval po aktivite, ale hlavne, aby sa mu nič nestalo keď vy nebudete doma, a on namiesto toho, aby spal, bude „koštovať“ nábytok a „hrať“ sa s vecami, ktoré na hranie pre psa nie sú.

 

Tak ako aj my ľudia potrebujeme spánok a oddych, aby sme vedeli v pohode fungovať, tak isto aj zvieratá.

 

A ako na to ?

Postup je úplne jednoduchý, samozrejme čas, za aký to daný psík pochopí je individuálny. V prvom rade je dôležité, psíkovi vyhradiť jeho miesto na odpočinok. Na tomto mieste psíka nesmie nikdy nikto rušiť, musí to byť jeho osobný priestor. Niekomu vyhovuje pelech, iný pes sa môže lepšie cítiť v klietke alebo domčeku či na deke. Ja som zvolila učenie na klietku. Mám doma momentálne 4 mesačné šteniatko, ktoré vydrží samé v kľude v klietke aj niekoľko hodín. Dôležité je, aby ste psíka NIKDY do klietky nezatvárali za trest!

Keď má psík svoje miesto, učíme ho tam oddychovať, najdôležitejšie je spraviť si pravidelný režim, ktorý budete dodržiavať, psíky potrebujú mať pravidelný režim. Tak ako aj čas kŕmenia či venčenie by malo byť vždy v pravidelných intervaloch, aj odpočinok by mal byť v približne rovnakom čase. Väčšinou  sme pracujúci ľudia a teda či chceme či nie, už naša práca nám robí nejaký ten režim, na ktorý musíme psíka naučiť.  Veľká chyba, ktorú mnohí robia je, že pred príchodom šteniatka si vezmú dovolenku, alebo si psíka zaobstarajú v čase, keď majú viac voľného času, psíka naučia že sú s ním 24/7 a potom je ťažké ho preúčať, že to tak nebude.

Svoje šteniatko  na to, že bude bez vás a samé postupne pripravte. Je omnoho lepšie, keď je psík naučený na klietku v ktorej počas vašej neprítomnosti v kľude spí. Vy máte istotu, že doma nič nezničí, že sa mu nič nestane a šteniatko si v bezpečí oddýchne.

 

Jarmila Martinková

#Natueca

#Adahy

Vytvorené systémom www.webareal.sk

Y2M3MzU4M