Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Desatoro spokojného psa

15.01.2022

Desatoro spokojného psa

Svojho psíka ľúbte a dajte mu svoju lásku najavo. Venujte sa mu každý deň, nestačia len prechádzky, ale aj doma sa s ním hrajte, vymýšľajte mu rôzne aktivity pri ktorých trávite čas spoločne, psík to potrebuje a takouto formou si s ním budujete pevnejší a krajší vzťah.

Zabezpečte svojmu psíkovi kvalitnú a vyváženú stravu. Či už sa rozhodnete psíka kŕmiť granulami alebo barf – om (surovou stravou) to je na vás. Dôležité ale je, aby strava bola kvalitná a vyvážená. Vyhnite sa supermarketovým krmivám, ak neviete aké granule sú vhodné, určite sa poraďte v špecializovanej predajni alebo si vyhľadajte informácie na internete. V dnešnej dobe sa dá nájsť množstvo rád aj kvalitných článkov na webe.

Pes je tvor, ktorý potrebuje pravidelný režim. Aby bol v psychickej pohode, je vhodné, aby bol kŕmený v pravidelnom čas (samozrejme nič sa nestane keď netrafíte čas kŕmenia na minútu presne), aby mal pravidelné prechádzky v približne rovnakom čase a rovnako aj oddych. Psík sa tak naučí svoj režim a potom vie v pokoji doma na vás počkať, kým sa vrátite z práce, vie kedy chodí von, vie kedy je kŕmený. Toto je vhodné budovať u psíka už v jeho šteňacom veku.

Každý psík musí mať prístup k čerstvej pitnej vode 24 hodín denne, či už máte psíka v byte alebo vonku, treba mu pravidelne vymieňať a kontrolovať vodu. Misky či už na vodu ale aj tie na krmivo treba pravidelne čistiť, aby sa tam netvorili baktérie. Pri vonkajších psíkoch treba hlavne v zime vodu kontrolovať častejšie, vo veľkých mrazoch je lepšie mu vodu dávať nie úplne studenú. V lete zas treba vodu pravidelne meniť.

Každému psíkovi treba zabezpečiť pravidelný pohyb. Či už svojho psíka zoberiete na prechádzku, turistiku, alebo sa budete venovať nejakej športovej aktivite, to je jedno, vyberte takú aktivitu, ktorá je vhodná pre vás a aj vášho štvornohého parťáka a bude robiť šťastným vás aj vášho psa.

Ozvláštnite mu deň. Ani nás nebaví robiť stále to isté dookola. Aj psa prestane baviť chodiť každý deň na prechádzku rovnakou trasou. Jedna vec je, že má mať psík pravidelný režim, treba mu ale vymýšľať rôzne aktivity, či chodiť s ním na rôzne nové miesta, ktoré ešte nevidel. Tým nechcem povedať, že teraz nemôžete svojho psa venčiť na sídlisku, keď už ste celé svoje okolie prešli, to samozrejme nie, ale aspoň sa snažte striedať trasy, ktorými chodíte, vezmite ho na návštevu ku kamarátke, zavolajte na prechádzku aj iné psíky, jednoducho vymyslite niečo, aby bola aspoň každá tretia prechádzka v niečom iná. Uvidíte akú z toho bude mať váš psík radosť.

Doprajte svojmu psovi dostatočný odpočinok. Tak ako aj my, keď sme unavený a vyčerpaný, nemáme náladu na nič a sme z toho nervózny, tak isto to je aj u psov. Tiež potrebujú mať svoje pokojné miesto, kde si môžu zaliezť a nikto ich tam nebude rušiť. Pes doma prespí väčšinu dňa, preto mu zabezpečte vhodný pelech, deku, matrac či búdku, aby si mohol v kľude oddýchnuť.

V prípade, že na svojom psovi spozorujete zvláštne chovanie, ktoré doteraz nerobil, zvážte návštevu veterinára. Vždy je lepšie prísť k doktorovi „zbytočne“ ako nejaký problém zanedbať a prísť neskoro. A aké je to,  to zvláštne chovanie ? Napríklad ak sa váš psík zrazu viac škriabe ako obvykle, prípadne potriasa hlavou, často za zalizuje, zíva, mliaska, je apatický, unavený, nechce sa mu behať a hrať či dokonca odmieta krmivo či pamlsky. To všetko sú nepatrné náznaky rôznych zdravotných problémov.

Nikdy svojho psíka netrestajte fyzicky! Ak urobí váš psík niečo čo nemal, nebite ho. Vyhrešiť psa sa dá aj inak. Najväčší trest pre psa je, keď nemôže byť s vami. Nikdy ho za trest nezatvárajte do jeho klietky/kenelky – tá je pre neho útočisko a pokojné miesto, preto to nemôže byť spojené s trestom. Okrem toho, psík veľmi vníma a rozlišuje tón nášho hlasu a našu mimiku. Takže ak vás niečím nahnevá, alebo robí niečo čo nemá, stačí mu vážnym tónom hlasu povedať „nie“ alebo „fuj to“ . Vhodné je, aby sme psíka už od šteňacieho veku naučili, povel fuj, skutočne sa vám to v živote so psom zíde. Pretože keď psík robí niečo zle, jednoducho mu poviete „fuj“ a on s tým prestane. To platí ale iba v prípade, že vie čo to znamená a je to naučený.

Socializujte, vychovávajte a cvičte svojho psa. Aj keď nemáte ambície, aby ste vyhrávali preteky, chodili na výstavy či zbierali poháre na súťažiach, venujte sa svojmu psovi a vzdelávajte ho. Uľahčíte si tak život, budete budovať spoločný harmonický vzťah ale hlavne, budete mať vedľa seba spokojné, vyrovnané zvieratko. Hlavne majitelia malých psíkov, nepodceňujte výchovu a tréning len pre to, že máte malého psa a predsa tomu to netreba. Aj malé plemená psíkov sú nesmierne šikovné, inteligentné a vedia sa toho mnoho naučiť. Poznám množstvo takých psov, ktoré aj pretekajú a sú úspešné aj na svetovej úrovni. Preto mi je ľúto, keď vidím na ulici „pištiaky“ ktoré majitelia nič neučia, pri venčení a prechádzaní okolo iných psov do každého štekajú, ťahajú majiteľa ktovie kam do tramtárie a nevedia sa správať. Samozrejme u veľkých psov to platí tiež. Už keď ste si vzali psa či už ste ho kúpili alebo adoptovali, či má PP alebo nie, nepodceňujte výcvik a socializáciu. Psíka nestačí iba mať doma a kŕmiť ho.

 

 Jarmila Martinková

#Natureca 

#Adahy

 

 

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZDMzYTNm