Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Rozhovor s chovateľkou (3/3)

20.02.2020

Rozhovor s chovateľkou (3/3)

Dnes Vám prinášame posledný článok zo série "rozhovor s chovateľkou"  austrálskych dobytkárskych psov, Lenkou Filipovou.  Témou sú šteniatka a starostlivosť o ne. Ako to vyzerá v chovateľskej stanici? 

Aká je starostlivosť o kotnú fenku ?

Prvý mesiac funguje normálne, keď začne druhý mesiac kotnosti tak ju skoro vôbec nezaťažujem, má kľudový režim, strava je stále rovnaká, dávku jej nezvyšujem, aby nepribrala a nemala problémy pri pôrode. Pripravujem jej pôrodnú bedňu, na ktorú ju pomaly zvykám, aby ju vnímala ako svoje pokojné miesto, kde môže porodiť.

Fena môže začať rodiť od 58. dňa od párenia. Na mojich fenkách vždy vidím, kedy to bude, pretože sa začnú správať úplne inak. Fenka začne byť nepokojná, odmietne jedlo, v pôrodnej bedni si prehrabuje deky a uteráky, ktoré tam má, robí si tzv. hniezdo. Zvykne pokňučievať, dychčať a je nekľudná.

Keď si ľahne do pôrodnej bedni a začne prudko dychčať a odtečie jej plodová voda, viem, že už sú šteniatka na ceste. Pri pôrode jej asistujem, pomáham, upokojujem a hladkám ju. Ponúkam jej na pitie vodu s medom (kvôli energii), pomáham jej vyberať šteniatka z pôrodných obalov, strihám im pupočné šnúry, dávam jej ich pod pysk, aby ich mohla poolizovať. Po chvíli ich priložím k cecíku, aby sa šteniatko poriadne napilo. Keď fena dorodí, zavolám veterinára so sonom, aby ju prezrel či naozaj porodila všetky šteniatka a či sú všetci v poriadku.

Šteniatka sú na svete. Čo teraz ?

Pre každé šteniatko je najkritickejších prvých 48 hodín. Neustále ich sledujem, či všetky papajú, kakajú, či sa fenka o ne poriadne stará. Keď vidím, že niektoré šteniatko sa poriadne nedostáva k cecíku, asistujem mu pri pití. Vážim ich ako priberajú. Približne po dvoch týždňoch sa im začnú otvárať očká, sledujem ich ťarbavé pohyby, pokusy o štekanie. V 5. týždni sa začnú vyfarbovať. V 6. týždni spravíme prvé očkovanie s čipovaním a vystavením pet pasov. V 8. týždni sa robí BAER test (hluchota). Pomedzi to všetko sa so šteniatkami veľa hrám a socializujem ich.

Dostanú všetky šteniatka preukaz pôvodu (PP) ? Ako ho získajú?

Každé jedno šteniatko narodené v registrovanej chovateľskej stanici dostane papiere. Aj keby sa narodilo trojnohé, dvojhlavé alebo dúhové, preukaz pôvodu vždy dostane. Do dvoch týždňov ich života im musím vymyslieť mená a prihlásiť ich do klubu, kde posielam prihlášku na zápis šteniat a pripúšťacie povolenie. Klub mi potvrdí že som jeho členkou, zapíše šteniatka a potvrdené tlačivá mi pošle naspäť. Po začipovaní šteniatok mi veterinár nalepí čísla čipov do prihlášky na zápis šteniat do plemennej knihy, potvrdí, že čipovanie vykonal a ja, do dvoch mesiacov života šteniat, musím tieto tlačivá poslať na plemennú knihu spolu s rodokmeňmi, zdravotnými testami rodičov, prípadne dosiahnutými šampionátmi, na základe čoho mi plemenná kniha vystaví rodokmene šteniat. To môže trvať aj tri mesiace od dodania dokladov na plemennú knihu.

Ako vyberáš majiteľa pre svoje šteniatka? Záleží ti na tom kam pôjdu ?

Áno záleží, záujemcov o šteniatka je veľa, avšak nie každý mi vyhovuje. Pre svoje šteniatka sa snažím vybrať ten najlepší domov. Záujemcov sa pýtam v akých podmienkach bude šteniatko žiť a čo s ním majú v pláne robiť. Keď sa mi niečo nezdá, slušne záujemcu odmietnem. Keď sa niekomu rozhodnem šteniatko predať, súčasťou predaja je kúpno-predajná zmluva, v ktorej sú vypísané podmienky v ktorých si neželám, aby sa šteniatko držalo, to znamená žiadna reťaz, dlhodobý pobyt v koterci, žiadne množenie bez PP. V prípade, ak budú chcieť šteniatko ďalej predať, sú povinní mi to oznámiť a mám na neho predkupné právo, ak ho nevyužijem, musia mi oznámiť, ku komu psík pôjde a ja s tým musím súhlasiť. Nejde mi o to, predať šteniatko za každú cenu, záleží mi na tom kam pôjdu a pokiaľ nenájdem vyhovujúci domov, šteniatko nepredám a ostane u mňa.

Si v kontakte s majiteľmi tvojich šteniatok ?

Áno som. Mnoho mojich šteniatok je v zahraničí, čiže nemám možnosť ich vidieť na živo, ale s majiteľmi si pravidelne píšem, posielajú mi fotky a videá z ktorých sa veľmi teším a píšu mi o šteniatkách ako sa majú. To, že šteniatko predám, neznamená, že už o neho nemám záujem. Sú to predsa moje deti a chcem o nich vedieť ako sa majú. Veľmi ma tešia úspechy mojich odchovov, tak isto do budúcna plánujem veľké stretnutie Warrigal paws detí, kde by som chcela pozvať všetkých majiteľov mojich šteniatok k nám na návštevu, aby sa spoznali aj majitelia medzi sebou, aby sme videli ako sa ktoré šteniatko vyvinulo, aké má vlastnosti a čomu sa s ním jeho majiteľ venuje.

Koľko už si odchovala šteniatok ?

Zatiaľ som odchovala 4 vrhy a dúfam, že piaty vrh je na ceste. Šteniatok bolo zatiaľ spolu 28.

autor: Jarmila Martinková
#Natureca
#Adahy 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZDAxYTl