Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Ako vyhrať nad kliešťami

24.02.2020

Ako vyhrať nad kliešťami

Poznáme to všetci, oteplilo sa, láka nás to viac na prechádzky do prírody, avšak už číhajú na psíčkov a aj na nás, kliešte. Ja napríkad som už mala tento rok jedného kliešťa a z Lokiho som ich tiež už vybrala asi 4roch. Preto sa treba pomaly zamyslieť nad spôsobom, akým budete tento rok chrániť svojich psíčkov. 

Na trhu existuje viac možností, ako svojho chlpáča ochrániť pred parazitmi. Každý produkt má svoje pre aj proti. Stačí si len vybrať ten, ktorý bude Vášmu psíkovi a Vám najviac vyhovovať.

PIPETY (spot-on)
Účinnou látkou v pipetách býva fipronil, permetrín a dinotefuran v rôznych kombináciách. Ak vyberáte pipetu pre mačku, treba dbať na to, aby neobsahovala permetrín pretože prípravky s ním sú pre mačku toxické. Niektoré pipety obsahujú aj prípravky na odpudzovanie hmyzu. Parazit je usmrcovaný už pri kontakte s kožou, skôr než sa prisaje. Tieto prípravky sa aplikujú priamo na kožu, ich účinok trvá približne mesiac proti kliešťom a až do troch mesiacov proti blchám. Zviera by sa nemalo kúpať tri dni pred použitím prípravku a 2 dni po aplikácii. Neodporúčajú sa pre psov s hmotnosťou menšou ako 2kg a pre šteniatka do 2 mesiacov. Častým kúpaním sa účinok pipety znižuje. Nevýhodou je nutnosť aplikácie každý mesiac, čo je dosť finančne nákladné.

SPREJE
Sú vhodné na príležitostné použitie. Väčšina sprejov usmrtí však len parazity, ktoré sú na zvierati už prítomné. Je nutné sprej rovnomerne nastriekať na celé telo zvieraťa. Väčšinou je pre zvieratá jeho aplikácia nepríjemná (syčanie spreja) a účinok je krátkodobý.

OBOJKY
Na trhu existuje naozaj veľké množstvo rôznych antiparazitárnych obojkov, ktoré sa od seba líšia účinnou látkou a dobou ich pôsobenia. Dlhodobý účinok obojku je spôsobený tým, že účinná látka sa z neho uvoľňuje postupne, a preto dokáže odpudzovať kliešte aj blchy od 4 do 8 mesiacov. Nevýhodou je, že ho pes musí mať stále na sebe (tak aby bol v kontakte s pokožkou), niektoré obojky mierne zapáchajú, čo nie je príjemné hlavne u bytových psíkov, okrem toho, psík dokáže pri šantení sa obojok aj stratiť. Výhodou je, že pokiaľ ho psík nestratí, niektoré obojky dokážu účinkovať naozaj celú sezónu.

ŠAMPÓNY
Sú vhodné na príležitostné použitie a zahubia iba parazity, ktoré už sú prítomné na tele zvieraťa.

TABLETKY
Čo sa týka tabletiek, tak pokiaľ to nie je naozaj nutné (prílišné zablšenie psa odobratého z nevhodných podmienok, prítomnosť rôznych parazitov v tele a pod.), tejto forme by som sa vyhla. Samozrejme majú svoje výhody, to áno. Napríklad účinkujú už do pár hodín od podania psovi. Dĺžka účinku jednej tabletky je od mesiaca po tri mesiace, podľa značky. Ich nevýhodou je, že účinkujú až po tom, čo sa kliešť prisaje na psa, nemajú teba repelentný účinok. Okrem toho je to chémia ktorú musí pes stráviť a ja osobne by som takúto tabletu svojmu psovi nikdy nedala.

 PRÍPRAVKY NA PRÍRODNEJ BÁZE (cesnakové bonbóny)
 Pokiaľ patríte ku skupine majiteľov psíkov, ktorí neradi používajú chémiu máme niečo aj pre Vás. Na trhu existujú aj antiparazitárne   prípravky na prírodnej báze, napríklad ste si mohli všimnúť aj naše Natureca bonbóny z ovčieho tuku s cesnakom, aj tieto bonbóny podporujú  odolnosť Vášho psíka proti parazitom. Vyrábame ich vo veľkosti Mini - pre malé plemená psov a Maxi - pre stredné a veľké plemená psov. Okrem ANTIPARAZITNÉHO účinku sú bonbóny z ovčieho tuku zdrojom energie, napomáhajú zažívaniu a po pár dňoch užívania je viditeľne lesklá srsť. Užívajú sa perorálne - vnútorne - in.

Ak však chcete posilniť odolnosť voči kliešťom a blchám ešte viac, odporúčame kombináciu  bonbónov Natureca so sérom proti kliešťom od firmy Ecopets. Touto kombináciou ochránite psíka dvojnásobne, nakoľko bude prijímať malé   množstvo cesnaku v strave (ktorý odpudzuje parazity) a na pokožke mu bude rozvoniavať protiparazitárne sérum. Sérum je prírodný bylinný koncentrát s pipetou, ktorý je na vonkajšie použitie - out.

 

Tak dúfam, že ste si vybrali tú najvhodnejšiu ochranu pre Vášho psíka a hlavne, že bude odpudzovať od neho čo najviac parazitov. Mojou voľbou je kombinácia bonbónov Natureca a séra od Ecopets. Samozrejme Vás budeme informovať ako to funguje :-).

Autor: Jarmila Martinková
#Natureca
#Adahy

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

YWY4Y