Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Letný režim - venčenie v horúčavách

10.06.2021

Letný režim - venčenie v horúčavách

Pomaly nám začína leto, niekde už začalo a vonkajšie teploty sa šplhajú na naozaj dosť vysoké hodnoty. Pre nás ľudí je to veľmi príjemné, no psíky takéto teploty neznášajú ľahko a pre to, treba venčenie a celkovo celý venčiaci režim psíkovi upraviť. Hlavne zo začiatku sezóny, než si aj organizmus psíka privikne na tieto horúčavy.

V tomto článku Vám popíšem pár zásad, na ktoré by ste mali dbať, aby ste psíkovi spríjemnili život v letných (horúcich) mesiacoch:

1. VODA - tak ako aj my ľudia musíme dodržiavať pitný režim, rovnako to platí aj u psíkov. Hlavne v tomto období je veľmi dôležité, aby mal psík k dispozícií dostatok čistej, čerstvej vody, aby nebol dehydratovaný. Vodu treba v miske psíkovi aj v priebehu dňa častejšie vymienať. Pokiaľ idete so psíkom na dlhšiu prechádzku, kde nie je k dispozícii potok, z ktorého by sa mohol napiť, určite vezmite pre psíka vodu so sebou.

2. TIEŇ - pokiaľ máte psíka na záhrade, rozhliadnite sa, či tam má pre seba počas celého dňa k dispozícii miesto, kde má tieň.  Ak neé tienisté miesto, určite mu nejaké vytvorte (rozprestrite slnečník/dáždnik), aby mal možnosť sa počas dňa schovať pred slnkom. Ak plánujete nejaký výlet so svojím psíkom počas takýchto horúcich dní, premyslite si, či trasa ktorou pôjdete je slnečná, alebo sa na neh dochádza aj dostatok tieňa, ak prevažujú miesta, kde praží slnko, psíka so sebou radšej neberte.

3. VENČENIE - počas horúčav, by sme mali venčiaci režim psíkovi upraviť, nakoľko cez deň je vonku často krát aj 30 stupňov, odporúča sa, psíky venčiť skoro ráno alebo neskoro večer. Odporúča sa, psíka počas horúčav fyzicky nezaťažovať (tréning, cvičenie). Dôvodom venčenia psíka ráno a večer je okrem horúčavy aj to, že počas dňa je asfalt nesmierne horúci a môže psíkovi popáliť vankúšiky na labkách (spravia sa mu tam pľuzgiere) . Ak si psík začne poranené labky olizovať, môže si tam dokonca zaniesť aj infekciu a liečba je následne dosť náročná. Ak si nieste istý, či je/nie je asfalt vonku pre psíka príliš horúci, položte naň na chvíľu svoju dlaň alebo sa naň postavte bosou nohou a uvidíte. 

4. AUTO - NIKDY NENECHÁVAJTE PSA V AUTE - ani na 5 minút. Pokiaľ vozíte psíka so sebou v aute, a viete, že budete musiť ísť na nákup alebo tankovať alebo čokoľvek, radšej psíka so sebou neberte. Teplota v uzavretom vozidle v lete rapídne stúpne a psík to nemusí zvládnuť. Pri vonkajšej teplote 27 ° teplota v aute za 10 minút stúpne až na 49 °C. V priebehu ďalších minút sa teplota v aute môže vyšplhať až na 70 °C. Psovi sa zrýchly pulz, začne sa mu ťažko dýchať, bude dehydratovaný, stratí koordináciu, zvracia, následne stratí vedomie a skolbuje. Toto všetko sa môže stať v priebehu len pár minút, čo si odskočíte na nákup, alebo na poštu. Preto prosím nenechávajte v lete psíka v aute, ani s pootvorenými oknami. To mu naozaj nepomôže. Ak mi neveríte, oblečte sa do mikiny, potvorte okná na aute zaparkovanom na parkovisku v lete a skúste tam len tak sedieť 15-20 minút. 

5. PLÁVANIE - pokiaľ chcete psíkovi počas horúčav ulaviť, a plánuejte ho so sebou vziať k vode dbajte na to, aby šiel rozhorúčený pes do vody potupne. Pokiaľ je pes rozhorúčený a náhle skočí do studenej vody, môže nastať teplotný šok. Preto radšej nechajte psa vôjsť do vody postupne (samozrejme, už keď sa schladí, môže do vody aj skákať).

Prehriatie psa:

k prehriatiu psíka môže dôjsť nie len na priamom slnku ale aj v tieni pokiaľ je vonku teplo a dusno. Preto treba psíka sledovať. A ako zistíme že niečo nie je v poriadku ? 

Psík zrýchlene dýcha, lapá po dychu, zvýši sa mu srdcová aj dychová frekvencia,taktiež sa zvýši telesná teplota. Psík prehnane slintá, je slabý, strnulý až letargický. Nechutí mu jesť, môže zvracať a mať hnačku, skolabuje. Ďalšími príznakmi sú svalové kŕče, triaška a zlyhávanie orgánov.

Náchylné psíky na prehriatie sú hlavne staršie psíky a šteniatka, choré jedince, ale tiež aj psíky s dlhou srsťou či s krátkym ňufákom, psíky trpiace obezitou či s problémamy so štítnou žľazou a srdcom, taktiež psíky v tréningu či pri výkone práce.

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

Vytvorené systémom www.webareal.sk

YTA5MGZ