Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Cestovanie so psom : Ideme lietadlom !

18.01.2022

Cestovanie so psom : Ideme lietadlom !

Už je to nejaký ten piatok čo som žiaden článok nenapísala, no po úspešnom ukončení semestra mám do štátnic polroka „voľného času“ a veľa nápadov na nové články. A ako inak by som mohla začať ak nie článkom o cestovaní? Poznáte to. Máte v pláne dovolenku, ale psíka nechcete nechať doma. Mojim dlhoročným snom bolo navštíviť Fínsko – tú krajinu tisícich jazier na severe. A v decembri sa mi konečne podarilo a samozrejme plán bol jasný : ide sa aj so psom ! Moje skúsenosti s lietaním boli nulové, keďže som nikdy predtým nikde neletela ani len sama. Prišiel teda rad zisťovaní informácií, telefonátov atď. Ale poďme všetko od začiatku.

Čo si treba zistiť pred tým než so psom poletíte?

 Týchto informácii je hneď niekoľko. Jednou z nich je možnosť prepravy psa leteckou spoločnosťou, nakoľko nie každý prepravca túto možnosť ponúka. Psíka si napríklad nezoberiete so sebou ani palubu ani do podpalubia u nízko nákladových spoločností ako je Wizzair. A napríklad Ryanair umožňuje prepravu iba pokiaľ sa jedná o asistenčného psa. Preto je táto informácia viac ako dôležitá ešte predtým ako sa rozhodnete sú kúpiť výhodné letenky ktoré na nás vyskakujú z každej strany. Prepravu psov ako na palube, tak aj v podpalubí umožňujú napríklad : Finnair, Austrian Airlines či dokonca česká spoločnosť Czech airlines. Ďalším veľmi dôležitým bodom je letenka pre psíka – áno aj psík potrebuje mať samostatnú letenku, či už je s vami na palube alebo ho prepravujete v boxe v úložnom priestore lietadla. Samotné letecké spoločnosti neponúkajú možnosť rezervácie letenky priamo pri tom ako si idete booknut letenku, je však potrebné zavolať na infolinku spoločnosti a zistiť si voľnú kapacitu pre prepravu psa lietadlom – väčšina spoločností má obmedzený počet psov, ktorý môže byť na palube lietadla. Ako príklad uvediem spoločnosť Finnair ktorou sme s Riškom leteli. Finnair má vo svojom prepravnom poriadku dovolených dvoch psíkov na palube lietadla a dvoch v podpalubí.  Po tom čo vám letecká spoločnosť poskytne informácie a vy si psíka so sebou môžete vziať pošlú vám údaje k platbe.  Po rezervácii letenky v spoločnosti Finnair mi prišiel mail s údajmi k platbe, ktorú som musela zrealizovať do 5 hodín od toho ako mi prišiel mail ! Dávajte si pozor na takéto veci, aby ste neprepásli tento mail, pretože budete musieť znova tento celý proces absolvovať znova. Od telefonátu až po rezerváciu leteniek ( prípadne zmenu letu atď. ) Cena leteniek pre psa je rôzna u každej leteckej spoločnosti. Pri preprave psa na palube sa táto cena pohybuje v rozpätí 50-60€ ( jeden let ) a pri preprave psa v podpalubí to je od 90-100€ ( informácie pri letoch v rámci Európy ) 

Tip pre vás : letenku je lepšie si rezervovať priamo u leteckej spoločnosti, lepšie sa tak potom dá spraviť rezervácia pre vášho psíka.

Mám letenku pre psa aj pre seba a čo teraz? 

Keď už máme teda letenku aj pre seba aj pre psa ideme si niečo povedať o vhodnom výbere prepravky do lietadla.  Pokiaľ psík letí v podpalubí je dôležité aby prepravka spĺňala normy leteckých dopravcov. Takúto prepravku spoznáte ak má v popise napísané, že má certifikát IATA – ako príklad prepraviek, ktoré spĺňajú tieto normy sú Trixie Gulliver alebo Ferplast Atlas. Psík v takejto prepravke nesmie byť na tesno. V prepravnom poriadku sa píše, že pes sa musí vedieť v prepravke postaviť a otočiť. Pri dlhších letoch je potrebné do prepravky dať aj misku z vodou. Samozrejmosťou je si pozrieť aj normy aké maximálne rozmery prepravka daná spoločnosť akceptuje. Ak však vás psík letí s vami na palube, tak isto platia podobné podmienky ako pri lietaní v podpalubí. Väčšina spoločností akceptuje látkové prepravky pre psov do podpalubia ( samozrejme sú tiež dané rozmery, ktoré prepravka mať musí ), ktoré majú nepriepustné dno. Nespoliehajte sa, že prepravka ktorá sa nedá uzavrieť bude vhodná, s takou prepravkou je vysoká šanca, že vás do lietadla ani nepustia. Preto je lepšie ak si nájdete nejakú, do ktorej psíka viete zavrieť.  Takúto prepravku počas letu je potrebné vložiť pod sedadlo, ktoré máte pri nohách.

Tip pre vás : ak vás psík nie je zvyknutý na takéto cestovanie v prepravke, odporúčam psíka na prepravku postupne zvykať a pripravovať ho na túto cestu už vopred. Najmä ak psíka máte v podpalubí, keďže to je pre našich parťákov občas kúsok väčšie dobrodružstvo.

Máme letenku, máme prepravku a ideme na letisko!

Tak prišiel ten deň D a vy idete so psíkom na letisko, aby ste sa vybrali za vašimi dobrodružstvami. V tomto momente keď píšem túto časť sa mi vracajú všetky spomienky z našej cesty a mám chuť si znova booknuť letenku a vrátiť sa do Fínska. Ale poďme späť k článku. Za mňa osobne si dovolím povedať, že som pred tým ako som prišla na letisko so psom som ozaj veľmi stresovala, bála som, či všetko bude v poriadku, či mám všetky potrebné očkovania, vyšetrenia a či je všetko tak ako má byť. No Riško mi celý čas robil veľkú morálnu podporu.  Štandardne je vhodné byť na letisku približne 2 hodiny pred odletom, keďže som letela prvý krát a so psom rozhodla som sa, že na letisko prídem skôr. Náš let bol o 11:30 a my sme prišli na letisko približne o 9tej.  Checkin pri cestovaní so psom vopred nie je možný, musíte si ho spraviť priamo na letisku, tak myslite na to, aby ste tam boli včas, nakoľko vás čaká ešte veľa ďalších vecí, ktoré musíte spraviť. Checkin vyzerá nasledovne, odbavia vám batožinu, skontrolujú letenku vám aj psovi a tak isto aj očkovací preukaz so všetkými potrebnými informáciami. Pokiaľ máte psíka, ktorý s vami cestuje na palube, ten ide s vami na security control, kde psík musí byť bez vodítka, obojka, náhubku atď, aby ste spolu mohli prejsť cez kontrolu.  Na Viedenskom letisku sme po tejto prvotnej kontrole šli s Riškom ešte na druhú kontrolu, kde musel prejsť ďalšou kontrolou a skenerom, či sa v jeho brušnej dutine nenachádzajú výbušniny alebo drogy. Tak isto ho vážili, nakoľko pes na paluby nesmie byť ťažší ako 8kg. ( váha sa počíta už aj s prepravkou ). Po všetkých týchto kontrolách sme už iba počkali na náš let a hor sa do Fínska ! Ale čo ak mám psíka v podpalubí? Je to prakticky rovnaké, ako pri cestovaní so psom na palube. Avšak po chekin-e sa vyberiete odniesť psíka na kontroly ešte pred tým, ako prejdete security kontrolou. Psíka vám znova naskenujú odvážia a skontrolujú prepravku. Ak všetko je podľa noriem, psíka vám vezmú a uvidíte sa s ním až vo vašej finálnej destinácii.

 Tip pre vás  : Zistite si aké všetky potrebné očkovania potrebujete pred vstupom do krajiny. Väčšina krajín potrebuje očkovanie proti besnote a infekčným ochoreniam. Tak isto aj odčervenie nie staršie ako 48 hodín  a tiež potvrdenie o zdravotnom stave psa.

Pevne verím ,že som vám týmto článkom pomohla sa aspoň trocha zorientovať v téme ako cestovať so psom lietadlom. Prajem vám teda veľa nalietaných kilometrov s vašimi psíkmi, ešte viac neopísateľných zážitkov a splnených cestovateľských snov. Zároveň vám prajem všetko dobré do nového roka.  

Text a foto : Nicol Urbanová

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NDU3MTkwYj