Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Šport so psom - Začíname s frisbee

31.01.2022

Šport so psom - Začíname s frisbee

Tento šport je u nás pomerne nový avšak aj napriek tomu si už našiel mnoho nadšencov, ktorí sa mu venujú alebo sa mu venovať chcú.

 

Tak isto aj ja patrím k nadšencom frisbee a chcela by som sa ho so svojimi psami naučiť. To je aj dôvod, prečo sme sa zúčastnili súkromného frisbee tréningu, z ktorého poznatky vám prezradím v tomto článku.

 

S Lokim už dlhšiu dobu frisbee skúšame, ale doteraz to bolo len o tom, že som nejako zahodila tanier a Loki ho niekedy chytil, inokedy zas nechytil a neriešila som nič, bola to len jedna z foriem našich hier. Lokiho aportovanie čohokoľvek nesmierne baví a tak sme v podstate aportovali frisbee.

Ako na to ?

V prvom rade je dôležité, aby ste s frisbee vedeli pracovať vy. Musíte sa naučiť ako ho správne držať, následne sa musíte naučiť správne hádzať. V tejto fáze tréningu nepotrebujete mať pri sebe psa. Na začiatok môžete vyhľadať rôzne náučné videá na internete, ale aj tak sa nikdy nič nevyrovná osobnému tréningu s trénerom.

Ak ste predchádzajúci bod zvládli, môžete pristúpiť k tréningu so psom. Ak máte dospelého psa, ktorého baví chytať frisbee môžete rovno začať s tréningom správneho chytania taniera. Toto sa učí najprv pri vás, tanier mu nehádžte do diaľky, pokiaľ nemáte istotu že ho pes vie chytiť a následne vám ho odovzdá a tak dookola. Vzdialenosť postupne zväčšujete až kým tanier naozaj nebudete hádzať do diaľky.

Nakoľko Lokimu chytanie a nosenie taniera išlo skvele, chceli sme sa zamerať na tréning trikov s frisbee. A to až začala byť sranda. Loki vie množstvo trikov, ktoré sa v tomto športe dajú skvele využiť, ale ja som bola neuveriteľne nemotorná. Poviem vám, vôbec to nie je ľahké a tu nastal presne ten moment, kedy pes vedel čo má robiť ale ja som mu to kazila. Takže nie Loki ale ja sa musím naučiť ako správne ten trik spraviť, aby sme to spolu vedeli. Prosím, myslite na to aj vy, keď cvičíte čokoľvek so svojím psom a nejde vám to, nie vždy je pes ten, ktorý to nevie, ale mnoho krát to kazíme my.

 

 

A ako začať učiť na frisbee šteniatko ?

V provm rade treba myslieť na to, že šteniatko sa ešte vyvíja, pre to v žiadnom prípade šteniatku tanier ešte nehádžeme a nechceme aby ho nosilo. So šteniatkom sa iba hráme, tanier mu kotúľame na rôzne strany a chceme, aby šteniatko za tanierom utekalo, prípadne ho chytilo do papuľky. Pre šteniatka je ideálne používať neoprénové taniere, nakoľko sú mäkšie a pre ich papuľku vhodnejšie, dá sa s nimi aj sa ponaťahovať so psíkom. U šteniatka sa iba snažíme vzbudiť záujem o tanier, a spojiť tanier s hrou a zábavou. Takýto tréning by nemal trvať viac ako 10 minút. Naozaj ide iba o hru a šantenie sa. Až od približne 8 mesiacov veku môžeme začať učiť šteniatko tanier správne chytať, a pomaly mu ho môžeme začať hádzať, ideálne ale je začať s takouto aktivitou až od jedného roku.

 

 

Jarmila Martiková

#Natureca

#Adahy

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NWU1ZTRmOD