Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Torzia žalúdka - môže psíka aj zabiť

26.01.2021

Torzia žalúdka  - môže psíka aj zabiť

Torzia žalúdka, alebo laicky povedané pretočenie žalúdka je veľmi akútne ochorenie. S úmrtnosťou 20 – 45 % patrí k druhej najčastejšej príčine úhynu psíkov. Na torziu žalúdku sú náchylné predovšetkým veľké a obrie plemená psov, ktoré majú hlboký hrudník (doga, bernardýn, doberman, nemecký ovčiak, ....) avšak nie sú výnimkou ani stredné plemená, ochorenie postihuje psíky hlavne po 5tom roku života.

Ako som už spomenula vyššie, pri torzii sa žalúdok psíka  pretočí, čím znemožní odchádzaniu plynov (zo stravy, ktorá v žalúdku kvasí) zo žalúdka, tento plyn sa v žalúdku hromadí, následne sa žalúdok zväčšuje (nafukuje) čím vzniká veľmi silný tlak na cievy vyživujúce žalúdok - ten pomaly začína odumierať, tak isto sa vytvára tlak na okolité vnútorné orgány - pečeň, slezina. Psíkov stav sa dôsledkom toho začína rapídne zhoršovať a ide doslova o minúty na to, aby ste so psíkom urýchlene navštívili veterinárneho lekára.

 

Príznaky torzie:

Zviera sa pokúša zvracať avšak bezúspešne, vyvráti max. vodu či penu alebo aj nič, len ho napína

Má zreteľne zväčšené (nafúknuté) brucho, ktoré je na dotyk bolestivé

Nadmerne sliní

Ďasná psíka sú bledé

Psík chodí zhrbene, je nekľudný

Zviera vyzerá vystrašene

Ťažko dýcha, dýchanie je bolestivé

Apatia v dôsledku vyčerpania a obmedzeného krvného obehu

 

Rady ako predchádzať torzii:

Kŕmiť psíka niekoľko krát denne , radšej v menších dávkach ale častejšie.

Idálne je, aby bol psík kŕmený z misky, ktorá nie je položená na zemi ale je položená na vyššie, napr. na stojane. Eliminuje sa tak riziko nadúvania, ktoré je spojené s lapaním po vzduchu a teda sa predíde zbytočnému hromadeniu vzduchu v žalúdku.

Vyberajte pre svojho psíka krmivo s nízkym obsahom fermentovateľných prísad ako sú sója či obilie.

Ak Váš psík príliš rýchlo a hltavo papá, zaobstarajte mu protihltaciu misku, ktorá jeho kŕmenie spomalý.

Eliminovať stres počas kŕmenia (pokiaľ vlastníte viac psíkov, kŕmiť ich oddelene, aby svoje jedlo nezhltali príliš rýchlo)

Minimálne 30 minút pred kŕmením by psík nemal vykonávať fyzickú aktivitu. Po kŕmení by mal mať minimálne 90 minút kľud, po večernom kŕmení by mal psík už len oddychovať a spať.

Pri psíkoch, u ktorých je veľmi pravdepodobné, že by mohli týmto ochorením niekedy v budúcnosti trpieť, sa odporúča preventívne vykonanie tzv. Gastropexiu (fixáciu žalúdku).

V prípade čo i len najmenších príznakov, okamžite kontaktovať veterinárneho lekára, čím skôr sa problém lieči, tým je vyššia pravdepodobnosť, že to Váš psík zvládne v zdraví.

 

Gastropexia – tento úkon sa vykonáva v celkove anestézii. Je to prevencia proti torzii žalúdka, pre zvieratá nie je nijako nebezpečná. Jedná sa o chirurgický úkon, kedy je žalúdok prichytení k svalovine dutiny brušnej.

 

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NDA0NTM1