Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Šteniatko ako vianočný darček

19.12.2021

Šteniatko ako vianočný darček

Psík/mačička ako vianočný darček ?

 Ak uvažujete, že niekomu darujete zvieratko ako vianočný darček, poriadne sa zamyslite, či to je skutočne dobrý nápad.

Zviera nie je vec,  v prípade, že je nevhodným darčekom nedá sa len tak odložiť do skrinky a nechať tak, zapadať prachom, nedá sa vrátiť alebo vymeniť za iný tovar. Je to živý tvor, ktorý sa dožíva často  aj 15 rokov, je to záväzok a v podstate aj starosť na niekoľko rokov. Psíkovi sa treba denne venovať, chodiť s ním von, vychovávať ho, socializovať, učiť, ale hlavne na zvieratko treba mať čas.

Pre to, ak niekto chce psíka, nech si ho kúpi vtedy, keď je na to pripravený, keď ho naozaj chce, keď si zváži všetko čo kúpa psíka obnáša.

Pes nie je ani hračka, ako darček pre deti. Aj keď deti po psíkovi túžia, pravdepodobne sa o psíka  budú musieť starať rodičia. Útulky sú po Vianociach plné šteniatok, ktoré detičky rýchlo omrzeli, lebo šteniatko hryzie, skáče, ciká a kaká všade po byte, treba s ním chodiť každé 2 hodiny von, vždy po tom, čo sa napapá, napije, pohrá či vstane ho treba ísť vyvenčiť lebo inak sa vyciká niekde v byte.  To sú veci, na ktoré pred zaobstaraním psíka treba zvážiť.

Ak chcete darovať psíka svojej babke/dedkovi, aby neboli sami a mali doma spoločníka, najprv sa o tom s nimi porozprávajte, moja babka a dedko túžia po psíkovi, aj som mala možnosť im jedného na Vianoce zaobstarať. Ale aj napriek tomu, že by psíka veľmi chceli, zhodli sme sa na tom, že plnohodnotnú starostlivosť o neho by nezvládli. A to patria k veľmi aktívnym seniorom, ktorý sa o seba dokážu postarať, a nič od nás zatiaľ nepotrebujú. Ale už nevládzu až tak, šteniatko by nezvládli, nosiť ho po schodoch, utierať za ním mláčky (ťažko sa vedia zohnúť), dávať na neho pozor na prechádzke, aby niečo niekde nezožralo čo nemá. O psíka v seniorskom veku, by sa postarať dokázali, ale, problém tu je v tom, že chodia často po doktoroch, na rôzne liečenia, starší psík, môže mať rôzne zdravotné problémy, ktoré by možno nevedeli riešiť. Pre to sme sa zhodli na tom, že im stačí, keď ich budem chodiť navštevovať s mojimi psíkmi, s ktorými sa pomojkajú, keď chcú, ideme sa s nimi prejsť a sú všetci spokojní.

 

V prípade, že daná osoba konkrétneho psíka (zvieratko) naozaj chce, máte prediskutované všetky otázky, ktoré sa života so psom týkajú, tak potom je to v poriadku, ale nerobte to ako prekvapenie, pretože naozaj vo väčšine prípadov „psík ako vianočný darček“ končí po čase v útulku a tam je tých psíkov už naozaj dosť.

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

 

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

YTk0ZTVkYm