Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Spánkové polohy psíkov

01.09.2021

Spánkové polohy psíkov

Vedeli ste, že spôsob akým váš psík spí, o ňom môže mnoho prezradiť ?  Je známe, že psíky prespia približne polovicu dňa. To znamená že cca 13 hodín denne spia.

 

Poloha v akej psík najčastejšie spí Vám napovie mnoho o tom na akom mieste sa cíti najbezpečnejšie.

1, Klbko

Túto polohu je možné pozorovať najčastejšie u divokých psov či pri vlkoch. Psík je stočený do klbka, nohy aj chvost má stiahnuté a stočené smerom k tvári.  Divoké psy takto spia z dôvodu, že sa z tejto pozície vedia rýchlo postaviť na nohy a utekať. Okrem toho, ak si ľahnú takto viacerí blízko k sebe, môžu sa navzájom zohrievať.

Spánok v tejto pozícii je pre psíky „najbezpečnejší“ avšak si v nej poriadne neoddýchne, ak Váš pes spáva vo Vašej blízkosti stočený do klbka, má pocit, že Vás musí chrániť.

 

2, Pozícia na boku

Spánok v tejto pozícii je pre psíky oveľa zraniteľnejší nakoľko má v tejto polohe odhalené životne dôležité orgány. Ak psík takto spí, znamená to, že sa cíti byť v bezpečí a pohodlne.  Psíky, ktoré často spávajú v pozícii na boku sú zvyčajne bezstarostné, a veselé.

 

3,  Na supermana (psík leží bruchom smerom k zemi a predné aj zadné labky má natiahnuté)

V tejto pozícii si psík dokáže dostatočne oddýchnuť ale taktiež umožňuje psíkovi v prípade potreby okamžite vyštartovať. V tejto pozícii zvyčajne spia psíky, ktoré sú okamžite pripravené na hru, majú množstvo energie a nič si nechcú nechať ujsť.

 

4, Labky do vzduchu (psík spí na chrbte s labkami vo vzduchu)

Táto poloha je pre psíka najzraniteľnejšia, nakoľko odhaľuje všetky svoje životne dôležité orgány. Ak váš psík spí v tejto polohe, znamená to, že sa cíti v bezpečí a naplno vám dôveruje. Okrem iného v tejto pozícii sa psík vie počas vysokých teplôt najlepšie ochladiť. Psíky, ktoré často spávajú v tejto polohe sú uvoľnené a nezávislé.

 

5, Nalepený k vám

Toto je poloha, v ktorej vám psík dá jasne najavo ako vás má rád. Ak sa psík snaží spať úplne nalepený pri svojom majiteľovi, znamená to, že chce stále vedieť kde ste a nič si nechce nechať ujsť.

 

 Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NjZmZj