Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Pred príchodom šteniatka

14.04.2020

Pred príchodom šteniatka

Rozhodli ste sa, zaobstarať si šteniatko. V tomto článku Vám prinášame pár rád, na čo myslieť pred tým, ako si ho priveziete domov.

Ak si kupujete psíka od chovateľa, čiže z registrovanej chovateľskej stanice, je dosť pravdepodobné, že Vám ku psíkovi pribalí aj nejakú malú „základnú“ výbavu (nie je to pravidlo). Zvyčajne to býva obojok, vodítko, nejaké hračky a strava, ktorou kŕmil šteniatko, kým bolo uňho.  Toto ale nie je ani zďaleka všetko čo psík bude potrebovať.

Pred tým, než si psíka doveziete domov, mali by ste doma mať pripravené:

  • Miska na vodu a na jedlo (čiže 2 misky)
  • Peliešok alebo klietka (prípadne oboje)
  • Strava, ktorou budete psíka kŕmiť (ideálne pokračovať v tom, čím kŕmil chovateľ)
  • Hračky
  • Podložky na cikanie
  • Dezinfekčné prostriedky

Psíkovi by ste mali doma vyhradiť pokojné miesto, kde ho budete pravidelne kŕmiť, misky mu nepremiestňujte kde tu po byte, mal by dostávať papať vždy na tom istom mieste a v rovnakom čase. Samozrejmosťou je, aby mal vždy k dispozícii čerstvú vodu.

Tiež je dôležité, aby mal Váš nový člen domácnosti, svoje miesto, kde môže v pokoji oddychovať. Mnoho ľudí sa bráni klietke, ale verte mi, je to, to najlepšie útočisko pre Vášho psíka. Ak šteniatko od útleho veku naučíte, správnym spôsobom na pobyt v klietke, je to veľké plus aj pre Vás.  (o tejto problematike sa dočítate v ďalšom článku).

Čo sa týka stravy, ak budete mat psíka od chovateľa (alebo z útulku), odporúčam Vám zakúpiť aspoň na prvé mesiace rovnaké krmivo, akým kŕmil psíka on. Ak sa Vám krmivo, nebude pozdávať, alebo nebude vo Vašich finančných možnostiach, alebo máte na stravu iný názor (granule vs. Barf) počkajte aspoň mesiac, dva, než psíkovi zmeníte stravu. Prechod z jednej stravy na inú by mal byť postupný, aby si organizmus psíka na to zvykol, a už len to, že psíka preveziete od jeho maminky, k Vám bude pre šteniatko veľká zmena, preto ho netreba trápiť, ešte aj zmenou stravy.

Hračky pre šteniatko sú myslím si samozrejmosťou, ak nechcete, aby Vám ničilo nábytok či vybavenie domácnosti a Vaše oblečenie. Hračky treba vyberať vhodné ku veľkosti psíka. Nekupujte ani príliš malé avšak ani priveľké hračky. Malú hračky by mohlo prehltnúť a s veľkou by sa nemuselo vedieť hrať. Treba brať ohľad na to, že šteniatku rastú zúbky, preto neodporúčam hračky, ktoré by mohli pri Vašom spoločnom šantení sa, spôsobiť omylom vytrhnutie zúbkov.

Pod podložkami na cikanie mám namysli také tie podložky, ktoré máte doma v prípade, že so psíkom nestihnete ísť von včas.  To ale neznamená, že šteniatko netreba venčiť každé 2 hodiny. A robiť potrebu na podložku treba psíka tiež naučiť. Je to len taká „núdzovka“, ktorá Vám môže pomôcť.

A samozrejmosťou je, mať doma dostatok dezinfekčných a čistiacich prostriedkov, práve na upratanie po „nehode“ keď to so šteniatkom nestihnete von. Čo sa Vám určite niekoľko krát stane. Prosím Vás, nikdy za to netrestajte šteniatko, to, že sa doma pocikalo či pokakalo je poväčšine naša chyba. My sme s ním nestihli vybehnúť von.  Myslite na to, že po každej aktivite (spánok, jedlo, hra, ...) treba psíka zobrať von.

Ešte jedno odporúčanie na záver. Zistite si kontakty na veterinára vo Vašom okolí.  Prípadne, ak je ich v okolí viac, popýtajte sa známych, aby Vám odporučili s kým majú dobré skúsenosti. Nikdy neviete kedy sa Vám tieto informácie budú hodiť.

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

 

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZGE5Z