Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Pozor na kliešte! Nebezpečné nie len pre psov!

24.03.2020

Pozor na kliešte! Nebezpečné nie len pre psov!

Výskyt infekcií prenášaných kliešťami vzrastá každým rokom a to hlavne vďaka globálnemu otepľovaňiu. Kedže sa náš kontinent stáva z roka na rok teplejším výskyt kliešťov vzrastá. Pred niekoľkými rokmi sme sa mohli s klieštami stretnúť iba v teplejších oblastiach. 

Na Slovensku sa prevažne stretávame s kliešťatami z rodu Ixides a Dermacentor.

Tieto dva druhy prenášaju bakteriálne a  parazitárne ochorenia. Z bakteriálnych je to napr. Mykoplazmóza, Anaplazmóza, Ehrlichióza, Borelióza.
Z parazitárnych je to Babezióza. Tieto choroby sú nebezpečné rovnako pre mačky ako aj pre psov. Sezóna klieštov začína koncom marcakončí koncom októbra.Nato aby kliešť preniesol niektoré z ochorení, musí byť prisatý minimálne 24h. Môže sa stať, že kliešť prenesie viac ochorení naraz na svojho hostiteľa. Percento infikovaných klieštov je pomerne vysoké. Pri borelióze je to 70-80%. Čo však vôbec neznamená, že človek alebo zviera musia skutočne na boreliózu ochorieť. Veľmi záleží na imunitnom systéme človeka či zvieraťa. U mačiek boreliózu nepozorujeme kedže sú voči nej dostatočne odolné.


Borelióza   -  je to bakteriálne ochorenie, spôsobené spirochétou (baktériou), ktoré prenášajú kliešte z rodu Ixodes. Od prisatí sa kliešťa po prvé príznaky ochorenia uplynú väčšinou 2-3 týždne. Borelióza sa prejavuje prevažne len u psov, medzi príznaky infekcie patrí zvýšená teplota, nechutenstvo, krívanie, opuch a bolestivosť kĺbov. Občas sa môžu vyskytovať aj neurologické problémy, či problémy s obličkami až zlyhanie obličiek. Vo vážnejších prípadoch, najmä u plemien – labradorský a zlatý retriever, môže dochádzať ku glomerulonefritídam (poškodeniu obličiek).
 

Babezióza –  je to parazitárne ochorenie, ktoré prenášajú kliešte z rodu Dermacentor + Ixodes. Najčastejšie ide o tieto druhy Babésií – Babesia canis canis a Babesia gibsoni. Od prisatia sa kliešťa po prvé príznaky ochorenia môže uplynúť niekoľko dní až týždňov. U druhu Babesia gibsoni je dokázaný aj vzájomný prenos infekcie medzi psami pri pohryzení. Babesie napádajú červvené krvinky a spôsobujú ich rozpad,  z toho pramenia všetky ďalšie klinické príznaky ochorenia, ako je zvýšená teplota nad 40°C, krv v moči (resp. moč psa má až farbu motorového oleja), apatia, nechutenstvo, sliznice psa (spojivky a ďasná) sú biele, niekedy žlté, psík je veľmi slabý. Takisto môže neskôr dochádzať k poškodeniu pečene a obličiek. Pri akútnom ochorení, ak nie je liečba nasadená dostatočne skoro, dochádza veľmi často k úhynu.

Anaplazmóza  – bakteriálne ochorenie, ktoré prenášajú kliešte z rodu Ixodes. Na území Slovenska je 0-10% kliešťov infikovaných spomínanou baktériou. Ochorenie sa prejaví najskôr týždeň po infekcii. Anaplazmy napádajú biele krvinky alebo krvné doštičky. Medzi príznaky infekcie anaplazmózou patrí hlavne horúčka, polyartritídy (postihnuté sú teda kĺby na viacerých končatinách, ktoré môžu byť bolestivé, opuchnuté, vyskytuje sa krívanie), môže byť aj znížené množstvo krvných doštičiek a tým pádom môže dochádzať ku krvácaniu z rôznych telesných otvorov (z konečníka, z nosa atď.)

Ehrlichióza  – bakteriálne ochorenie prenášané hlavne kliešťami z rodu Rhipicephalus a Dermacentor. Od napadnutia kliešťom po prvé príznaky ochorenia uplynie väčšinou minimálne týždeň. Ehrlichie napádajú hlavne biele krvinky. Ehrlichióza má veľmi rôznorodé príznaky, medzi ktoré patrí horúčka, nechutenstvo, strata hmotnosti, zväčšenie lymfatických uzlín, problémy s dýchaním, bledé sliznice, krvácanie, problémy s očami, postihnutie nervového systému, problémy so srdcom (arytmie), zväčšená pečeň a slezina, opuchnuté a bolestivé klby.

Mykoplazmóza  (hemoplazmóza) – predtým sa ochorenie volalo Hemobartonelóza. Môžu ho prenášať kliešte aj blchy. Vyskytuje sa častejšie u mačiek ako u psov. U mačiek je častý výskyt hlavne u tých, ktoré trpia tkzv. mačacou leukémiou alebo imunodeficienciou (vírusovými ochoreniami mačiek). U psov sa toto ochorenia vyskytuje pomerne zriedka. U mačiek je možný prenos aj z dospelých mačiek na mačiatká cez placentu. Mycoplasma haemocanis (u psov) a Mycoplazma haemofelis (u mačiek) napáda červené krvinky, ktoré poškodzuje a spôsobuje ich rozpad. Medzi hlavné príznaky ochorenia patrí horúčka, bledé sliznice, únava, nechutenstvo apatia.

Ochorenia sa môžu objaviť ako v akútnej forme s vážnymi príznakmi, tak aj vo forme chronickej, čiže dané baktérie alebo paraziti sa nachádzajú v organizme zvieratka, ale problémy spôsobia až pri oslabení imunitného systému.Diagnostika ochorení nie je vždy jednoduchá. Ochorenia sa zisťujú vyšetrením krvi, kde u niektorých sa dá v krvnom nátere nájsť priamo baktéria alebo parazit, ktorá infekciu spôsobila. Liečba je prevažne antibiotická, používajú sa antibiotiká ako doxycyklín, azitromycín, enrofloxacín, klindamycín alebo u babeziózy spôsobenej niektorými druhmi babézií látka zvaná imidocarb.Po prekonaní klinických príznakov infekcie často parazit, či baktéria ostáva v v tele zvieratka a pri oslabení imunitného systému alebo pri novom napadnutí infikovaným kliešťom môže dôjsť opätovne k príznakom ochorenia.


Proti babezióze alebo borelióze existuje aj vakcíny. Avšak neobsahujú všetky druhy babézií či borélií, s ktorými sa dá na Slovensku stretnúť a takisto nezabraňujú na 100% klinickému prejavu ochorenia, zato však vedia veľmi výrazne potlačiť prejavy ochorenia. Najdôležitejšou prevenciou je ochrana proti kliešťom, buď špeciálnymi obojkami, ktoré fungujú zvyčajne po dobu 5-8 mesiacov alebo spot on roztokmi, ktoré sa nakvapkajú na kožu zvieratka za krkom a fungujú cca 1 mesiac, takže je nutné používať ich opakovane počas sezóny kliešťov. Taktiež aj rôzne prírodné olejčeky, ktoré sú vhodné najmä pre psíky s rizokom pre genetický defekt MDR1. 

Nicol Urbanová

Vytvorené systémom www.webareal.sk

Zjc2ODU5Y