Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Potraviny nevhodné pre psa

14.06.2020

Potraviny nevhodné pre psa

Máme radi svoje psíky, a dopriali by sme im aj prvé posledné aby sa mali dobre. Ale viete, ktorými potravinami svojmu psíkovi skôr ublížite ako ho potešíte ???

Varené kosti 

 Varené kosti sú pre mňa na vrchole rebríčka nevodných potravín pre psa. Viete pre čo ? Môj prvý pes umrel na prepichnuté črevo varenou kosťou (ja som mu ju nedal, ale bol na návšteve a chceli ho „potešiť“, než sme zareagovali bolo neskoro). Kosti, ktoré sú uvarené majú inú štruktúru ako surové (tie psíkom môžete dávať) pri žraní sa štiepia na ostré kúsky a môžu mu prepichnúť ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu.

 

Čokoláda 

Predpokladám, že málokoho napadne dať psovi čokoládu vedome. Ale ak sa náhodou stane, že Vaše šteniatko alebo psík, ktorý je pažravejší pojedol čokoládu nie je to dobre a treba psíka sledovať či nemá niektorý z nasledovných príznakov - zvracanie, hnačka, nepokoj, hyperaktivita a prudké dýchanie. Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, alebo viete, že psík zjedol väčšie množstvo čokolády, urýchlene navštívte veterinára.  Čím je čokoláda tmavšia, tým obsahuje viac kakaa, to obsahuje látku theobromínu, ktorá je pre psa toxická. 

 

Avokádo

Avokádo obsahuje látku persin, ktorý je nevhodný pre psov pretože im môže poškodiť tkanivo, ktoré pokrýva srdce a pľúca čím im spôsobí problémy s dýchaním. Taktiež spôsobuje problémy so žalúdkom.

Nezrelé paradajky (zelené)

Toto ovocie obsahuje atropín a solanín, ktoré sú pre psa jedovaté – spôsobujú psom zdravotné problémy ako je triaška či zástava srdca a následne na to môže psík umrieť.

 

Hrozno a sušené hrozienka + kôstky a jadierka všeobecne

Konzumácia väčšieho množstva jadierok spôsobuje psíkom problémy s obličkami.

 

Čerešne

Stopky a kôstka čerešne obsahujú veľké množstvo zlúčenín kyanidu, ktorý je pre organizmus psíka jedovatý – dráždi sliznice, spôsobuje psíkovi dýchacie ťažkosti, dokonca môže spôsobiť až smrť psíka.

 

Pomaranče a iné citrusové plody

Toto ovocie môže Vášmu psíkovi vážne poškodiť centrálny nervový systém. Už pri konzumácií malého množstva môžu zapríčiniť žalúdočné problémy.

Cibuľa

Konzumácia cibule vo väčšom množstve spôsobuje žalúdočné problémy a anémiu.

Arašidové maslo – xylitol

Xylitol je sladidlo, ktoré sa nachádza v niektorých pochutinách. Je nevhodné pre psí organizmus, spôsobuje letargiu, hnačku, záchvaty a kómu.

Soľ a slané produkty

Nikdy by ste svojmu psovi nemali dopriať chipsy a podobné slané pochutiny. Môžu mu totižto spôsobiť nadmerný smäd, pri požití väčšieho množstva dokonca zvracanie, hnačku či kŕče.

Alkohol

Hádam nikoho nenapadne psíkov podávať alkohol, ak ale by ste sa aj s touto myšlienkou pohrávali, radšej si to naozaj rozmyslite. Môžete svojmu štvornohému priateľovi spôsobiť hnačku, zvracanie prípadne dýchacie ťažkosti či dokonca kómu či smrť.

Orechy

Nie sú vhodné vo veľkom množstve pre psíkov. U jedincov s citlivým trávením môžu vyvolať zvracanie či problémy s hnačkou kôli svojmu vysokému obsahu tukov dokonca môžu spôsobiť aj pankreatitídu.

Nedojedený obed (ľudská strava)

Jedlo, ktoré si varíme pre nás, nie je vhodné aby sme dávali psíkom. A prečo ? Obsahuje množstvo solí , korenín, prepálených tukov a dochucovadiel, ktoré nerobia psiemu žalúdku vôbec dobre a síce náš psík bude túžobne očakávať, kedy mu niečo pustíme zo stola, alebo kedy mu donesieme na prilepšenie zvyšky z obeda, ale nerobte to.  Jednoducho ľudská strava do psieho jedálnička naozaj nepatrí.

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NDIyMz