Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Na dovolenku so psom? Na Slovensku aj do zahraničia

09.07.2020

Na dovolenku so psom? Na Slovensku aj do zahraničia

Určite nie jeden z vás v lete plánuje dovolenku. No a čo s našim štvornohým miláčikom? Vziať ho so sebou? Alebo ho nechať doma? Ak sa rozhodneme vziať nášho psíka so sebou, určite je potrebné si pred cestou na letnú dovolenku dobre zistiť všetky potrebné informácie, či už o ubytovaní so psom, ak sa chystáme na hory. 

Ak chceme tráviť dovolenku so psom na Slovensku, nemusíme riešiť, čo so psom počas dovolenky. Väčšina destinácii a prírodných rezervácii ponúka aj možnosť ubytovania so psom. Poplatky za psa na Slovensku pohybujú od 1,50 do 5 eur za noc. Nič nepokazíte tým ak sa popýtate o konkrétnej destinácii na fóre alebo nejakej psičkárskej skupine. Na väčšine našich priehrad je dovolené aj plávať so psom, nikdy by sme nemali zabúdať, že niektorým ľuďom to môže vadiť a tak berte ohľad aj na druhých. Vyhnete sa tak poznámkam „držte si toho psa“ alebo „nevidíte, že sú tu deti“. Napríklad na Oravskej priehrade je zakázané kúpanie so psom. Porušenie predpisu je pokutované.

Niektorí psíci potrebujú pri plávaní aj vestu, prípadne ako poistenie pri splavoch niektorých riek. Obzvlášť, ak nie sú zdatný plavci.

A čo prírodné rezervácie a národné parky? V niektorých oblastiach je pohyb psov prísne zakázaný. Napríklad v TANAPe je možný voľný pohyb psov. No na území, kde platí 3.stupeň ochrany, je možné vodiť psov len s ochranným košíkom a vodítkom. V chránených územiach s najvyšším stupňom ochrany platí prísny zákaz vodenia psov. Sú to územia na území TANAPu a to niektoré doliny : Mengusovská, Slavkovská, Studené doliny, Furkotská, Mlynická, Velická dolina. Nezabúdajte, že až 90% územia Slovenska je poľovným revírom! Buďte v lesoch opatrní a v lesoch psa na voľno nepúšťajte.

Po príchode na miesto pobytu si prejdite okolie aj so svojím psíkom, nechajte ho vybehať nech si priestor označkuje. Samozrejme myslíme vonkajšie priestory. Psík sa tak bude cítiť istejšie. Nezabúdajte aj na petbox, kde by sa psík cítil „ako doma“ a bol by nás schopní počkaj ,aj keby sme si niekde odbehli. Z vlastných skúseností si beriem so sebou na dlhšie cesty aj náhradné vodítko, či náhubok.

A čo cesta na dovolenku do zahraničia? Pred cestou do zahraničie si prezrite stránky ambasády danej krajiny, pozrite si aktuálne podmienky pre vstup do krajiny so psom. Povinné očkovania alebo podmienky vstupu s tzv. „bojovými plemenami“. Pre pobyt v zahraničí je veľmi dôležitý pas spoločenského zvieraťa – Petpassport. V petpasse musí byť okrem záznamu o besnote (nie staršie ako rok a nie mladšie ako mesiac) či psinke aj potvrdenie o ošetrení proti kliešťom a blchám. Psík musí byť pri ceste do zahraničia čipovaný ! Predtým nám stačilo tetovanie, no platnosť tohto zákona skončila v roku 2011, preto je nevyhnutné aj psíkov s tetovaním začipovať. Čip colník prečíta čítačkou, to kde je čip umiestení je zaznamení ako čiarový kód v petpasse, no väčšinou je umiestnení na ľavej strane, niekde medzi krkom a plecom psa. Pasy musia mať aj mačky, či fretky. Niektoré krajiny okrem besnoty, psinka a ošetrenia proti kliešťom a blchám požadujú aj potvrdenie o vyšetrení krvi na prítomnosť protilátok proti besnote. 

Na území Slovenska vám stačí očkovací preukaz v zahraničí je potrebný petpassport

Na týchto stránkach nájdete všetko potrebné o ubytovaní so psom : 
www.ubytovanienaslovensku.sk
www.tulko.sk
www.e-pes.sk
www.ckrodo.sk
www.ubytovanie.info
www.slovenskedovolenky.sk
www.ubytovanie-chorvatsko.sk
www.najdovolenka.eu
www.cklipa.sk
www.tralandia.sk
www.slovenskadovolenka.sk

Text a foto : Nicol Urbanová

Vytvorené systémom www.webareal.sk

YjJlM