Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Máme doma šteniatko - povel fuj!

14.11.2021

Máme doma šteniatko - povel fuj!

Šteniatka sú veľmi zlaté, hlavne v útlom veku, sú veľmi hravé, s nadšením objavujú svet a všetko v ňom, keďže nemajú ruky, všetko skúšajú pomocou svojej papuľky, obhrýzajú všetko čo nájdu.

Preto je veľmi dôležité, aby ste pred príchodom nového člena, svoju domácnosť na šteniatko dostatočne pripravili. Zabezpečili káble, zástrčky, prípadne iné pre šteniatko „nebezpečné“ miesta. Čo nechcete, aby šteniatko zničilo, odložte z jeho dosahu. Pokiaľ ho teda nechcete na nevhodné chovanie neustále upozorňovať, lebo verte či nie, šteniatko bude chcieť obhrýzať naozaj všetko na čo dosiahne, pretože je to pre neho prirodzené.

Ak nechcete, aby Vám šteniatko stále hrýzlo ruky, vlasy, nohavice, pripravte si zopár vhodných hračiek, podľa veľkosti psíka. Ak vás psík začne ohrýzať a vy si to neželáte, upozornite ho na to slovným „pokarhaním“ napríklad slovo – fuj a ponúknite mu hračku, s ktorou sa môže hrať. Takto šteniatko učíte, že sa nemá hrať s vašimi končatinami, ale s hračkou, ktorá je pre hru s ním určená.

Je dôležité, aby ste slovo „fuj“ povedali naozaj ráznym a vážnym tónom, aby šteniatko pochopilo, že sa vám toto chovanie nepáči. Aj keď je vaše šteniatko roztomilé, pokiaľ poviete „fuj“ milým, veselým, hravým tónom, váš malý psíček to nepochopí. Psíky totižto nerozlišujú slová, ktoré hovoríte (pokiaľ sa nenaučia určité povely), ale reagujú prevažne na tón hlasu, akým je dané slovo povedané.

Preto, aby vám šteniatko rozumelo, musíte byť pre neho čitateľný, keď sa vám niečo páči, mali by ste ho vždy pochváliť, odmeniť ho pamlskom, prípadne hrou. Ak sa vám niečo nepáči, alebo šteniatko hryzie niečo čo nemá, napríklad spomínané káble, treba mu to povedať ráznym tónom, a uvidíte, ako rýchlo vám vaše šteniatko bude rozumieť. Aj keď mu niečo zakážete – napríklad hrýzť kábel, poviete fuj a ono vás poslúchne – pustí kábel – musíte ho odmeniť – veselým, hravým hlasom, ideálne mu dať aj nejaký ten pamlsok, či hru.

Takýmto spôsobom svoje šteniatko rýchlo naučíte reagovať na tento povel, ktorý je v živote so psom veľmi dôležitý. Okrem toho, že ho naučíte slušnému správaniu doma, je to základ pre naučenie psíka, aby vonka nejedol rôzne hlúposti – žijeme v dobe, kedy sa medzi ľuďmi nájdu „dobráci“ čo rozhadzujú po sídlisku otravy a keď váš psík ovláda tento povel, je dosť možné, že mu vďaka nemu, v prípade potreby dokážete zachrániť život.

Jarmila Martinková
#Natureca
#Adahy

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NTZmMGMyMW