Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Ako vidí pes ?

12.10.2021

Ako vidí pes ?

Mnoho ľudí si myslí že pes vidí iba čiernobielo, to ale nie je celkom pravda. Ich zrak síce nie je tak dobrý ako ľudský, a „len“ čierno bielo nevidia. Avšak lepšie ako zrak majú psíky vyvinutý čuch a sluch.

Tak ako vidí pes ? 

Rozdiel medzi ľudským a psím okom je v počte čapíkov, ktoré sa v oku nachádzajú. Aby sme dokázali rozlišovať farby, na sietnici oka máme fotoreceptory – bunky citlivé na svetlo tzv. čapíky a tyčinky. Čapíky nám umožňujú vidieť svet farebne a využívame ich pri dennom videní. Vďaka tyčinkám vidíme v tme a za šera.

V ľudskom oku sa nachádzajú tri typy čapíkov, každý čapík je senzitívny na jednu skupinu farieb: zelenú, červené, modrú a ich odtiene (trichromatické videnie)  zatiaľ čo v psom oku sú iba dva typy čapíkov.  To znamená, že pes dokáže rozlišovať iba dve skupiny farieb. V jednej skupine sa nachádzajú farby – zelená, červená, oranžová a žltá, a v tej druhej skupine - modrá a fialová farba (dichromatické videnie). Pes nedokáže rozoznávať konkrétne farby, ale vie od seba odlišovať spomenuté skupiny farieb. 

Pes je krátkozraký, preto veci a predmety radšej vníma čuchom ako zrakom. Za jeho krátkozrakosť môže jeho šošovka, ktorá nemá takú akomodačnú schopnosť (schopnosť oka zaostrovať predmety v rôznej vzdialenosti od oka) ako šošovka ľudská.

V oku psa sa nachádza tzv. tapetum lucidum – odrazová bunková vrstva, ktorá funguje ako zrkadlo, odráža dopadajúce svetlo a zosilnené ho prenáša na sietnicu oka. Vďaka tomu, pes v tme a za šera vidí lepšie ako človek, ale horšie ako mačka. Lepšie vidí v tme pohybujúce sa objekty, ako statické. Pokiaľ je úplná tma, tak nevidí takmer nič.

Vďaka postrannému umiestneniu očí v lebke, je priestorové videnie psa veľmi rozsiahle. Maximálny zorný uhol človeka je 190 stupňov zatiaľ čo u psa to môže byť aj 250 stupňov. Rozsah priestorového videnia u psov závisí aj od plemena. Záleží to od umiestnenia očí v lebke jednotlivých plemien psov.

 

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZGNmOGQ0