Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Konejšivé signály - komunikácia so psom

20.09.2021

Konejšivé signály - komunikácia so psom

Počuli ste už o konejšivých signáloch ?

 

Sú to nepatrné signály, ktoré psíky používajú na to, aby predchádzali konfliktom. Úlohou týchto signálov je zabrániť vyhrážkam a vzniku možných problémov, ktoré by z nich mohli vyplynúť. Tlmia stres, nekľud a nervozitu. Pes sa týmito signálmi môže snažiť upokojiť seba alebo ostatných.

 

A aké signály to sú ?

Pootočenie hlavy

Tento signál je veľmi ťažké si všimnúť, lebo psík ho robí naozaj rýchlo, jedná sa o rýchle pootočenie hlavy na jednu stranu prípadne otočí hlavu na trochu dlhšiu dobu. Ak sa stretnú dva psi a oba vykonajú tento signál, prejavujú si tak dôveru a teda by nemalo dôjsť k žiadnemu konfliktu. Vo vzťahu majiteľ-pes môže tento signál psík vysielať napríklad keď sa nad neho skláňate a psíkovi to nie je príjemné, keď psa pevne držíte, či objímate, keď sa ho snažíte zodvihnúť. Ak použije tento signál človek voči psovi, môže Vám to pomôcť psíka upokojiť a predísť tak zbytočnému stresu.

 

Pootočenie tela psa

Tento signál psíky vydávajú hlavne vo veľmi nepríjemných situáciách. Napríklad keď k nim náhle pribehne cudzí pes, keď sa na psíka veľmi hneváte, keď mladé psíky otravujú tie dospelé. Tímto signálom sa pes pokúša odvrátiť konflikt. Signál vyzerá tak, že psík sa k druhému pootočí bokom alebo zadkom.

 

Oblizovanie nosa

Tento signál môže psík vysielať v situáciách keď ho pevne držíte, skláňate sa k nemu, prípadne ho karháte alebo keď sa k vášmu psovi náhle priblíži na krátku vzdialenosť iný pes.  Spozorovať tento signál je tiež vcelku náročné, pretože psík si len rýchlym pohybom oblizne ňufák. Tento signál psíky využívajú asi najčastejšie.

 

Zamrznutie

Psík náhle doslova „zamrzne“ v pozícii v stoji alebo v ľahu a tvári sa pasívne. Ak sa stretnú takto dva psíky obaja sa budú k sebe približovať pomaly, opatrne až nakoniec znehybnia v nejakej pozícii do momentu, kým jeden z nich neodíde.

 

Vrtenie chvostom

Vedeli ste, že nie každým zavrtením chvosta nám psík dáva najavo radosť ? Ak psík vrtí chvostom, počas toho, ako prejavuje nejaký iný konejšívý signál, nejedná sa o prejav radosti, ale psík tak umocňuje silu konejšivého signálu. Môže tak prejavovať svoj strach, stres či neistotu.

Zdroj obrázku: http://mujstafbulizivot.blogspot.com/2017/09/psi-konejsive-signaly.html

 

Toto je len časť z konejšivých signálov, ktoré psíky používajú, aby nás informovali o tom, že sa v danej situácii necítia celkom komfortne. A je na nás, ich majiteľoch, aby sme sa naučili týmto signálom porozumieť a tak zlepšili spolužitie a komunikáciu s naším domácim miláčikom.

Zdroj:Turid Rugaas, Konejšivé signály Na jedné vlně s vaším psem, Nakladatelství Plot, vydání první, Praha 2007, ISBN 978-80-86523-80-4

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MzkyY2Mx