Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Ako zvládnuť letné horúčavy s prehľadom

10.06.2020

Ako zvládnuť letné horúčavy s prehľadom

Viete ako sa správne starať o psíka počas letných horúčav ? A vlastne nie len počas nich, ale už aj v tomto období sú pre psíky občas až príliš horúce dni. Nemali by sme zabúdať na to, že psíky majú na sebe permanentne „sveter“ a preto by sme ich nemali zbytočne vystavovať vysokým teplotám, prípadne ich nútiť vykonávať náročné pohybové aktivity.

V žiadnom prípade neodporúčam psíka na leto oholiť. Srsť psa je prispôsobená na to, aby ho v zime chránila pred chladom a v lete pred slnečnými lúčmi. Ak psa oholíte, jeho pokožku vystavíte UV  žiareniu, okrem toho sa pes oveľa rýchlejšie prehrieva.

Nie oholenie srsti, ale pravidelné a dôkladné vyčesávanie je riešenie, ako psíkovi v lete pomôcť. Dôkladným česaním srsť psa prevetráte a odľahčíte, tým umožníte lepšiemu prúdeniu vzduchu srsťou a teda psík sa bude jednoduchšie ochladzovať.

Životu ohrozujúce je prehriatie psíka, na ktoré sú náchylné hlavne staré psíky, šteniatka, choré psíky (srdcové ochorenia), plemená so zrazeným ňufáčikom (brachycefalické) – majú kratšie dýchacie cesty, psíky trpiace obezitou a psy s hustou podsadou.

Ako spoznať prehriatie ?

Psík nezvyčajne dlho zrýchlene dýcha, dýchanie je hektické, bez viditeľných prestávok, pes sa prestane olizovať a ani neprehĺta sliny.  Je evidentne nepokojný a nevie si nájsť miesto, kde by sa uložil, neustále sa premiestňuje a hľadá miesto kam by si ľahol. Pokiaľ ste na prechádzke, môže sa to prejavovať častým líhaním si, psík sa nechce hrať a ani jeho obľúbená maškrta ho nenadchne, prípadene sa mu tvorí pena okolo papuľe.

Ak spozorujete, že Váš psík je prehriaty, je potrebné, aby ste ho čo najskôr schladili. Avšk nie tak, že ho celého oblejete vodou, alebo nebodaj rýchlo "hodíte" do vody, tým by ste psíkovi spôsobili akurát poriadny šok.  Ochladzovať treba postupne, začnite od labiek, namočte ich alebo zabaľte do mokrého uteráka, môžete tak urobiť aj v oblastí slabín, psíka uložíme do chládku ak sme von, alebo mu v byte nájdeme prijemné miesto, kde prúdi vzduch a nie je tam horúčava, a ponúkame mu dostatok čerstvej letnej (nie ľadovej) vody.

Ak ale sa jeho stav zhorší - abnormálne sliní, okolo papuľky má penu, sliznica a jazyk sú červené, moce ho, kašle, je apatický, rovno utekajte k veterinárovi, v tomto stave už psíkovi nedokážete pomôcť len Vy a je potrebná odporná pomoc veterináreho lekára.

Aby ste eliminovali riziko prehriatia psíka, je dobré dodržať týchto pár rád:

Zabezpečte psíkovi dostatok čerstvej pitnej vody. Či už doma, alebo ak idete na dlhšiu prechádzku, tak ako aj my ľudia pijeme, teda mali by sme v lete piť viac, platí to aj pri zvieratách. Nezabudnite vodu zo sebou zobrať aj v prípade, že idete na dlhšiu cestu napríklad autom.

Venčenie psíka by ste mali absolvovať skoro ráno a potom neskoro večer, ak potrebujete so psíkom chodiť von častejšie, tak v priebehu dňa stačí len krátka prechádzka na potrebu. Nezabúdajte na to, že aj chodník je pre psíka v lete nepríjemný, nakoľko je horúci, preto je dobré absolvovať dlhšiu prechádzku ráno, nakoľko večer síce slnko už nie je tak silné, ale chodník je po celom dni stále veľmi horúci (skúste naň stúpiť holou nohou).

Ak ste si všimli, že sa Váš psík v lete častejšie váľa v piesku (zemi) a hrabe, nezakazujte mu to. Je to jeden zo spôsobov ako sa snaží ochladiť. Samozrejme, dá sa ochladiť aj vo vode, nikdy do nej psíka nehádžte na silu, nechajte ho aby si do nej vošiel sám. Jediné na čo treba dať pozor je, aby v nej nebol až príliš dlho a aby si následne celý mokrý neľahol na veľmi studené miesto do tieňa – môže Vám veľmi rýchlo prechladnúť. Avšak POZOR ak je pes veľmi rozhorúčený (behal, aportoval a pod.) nedovoľte mu vletieť do vody, najprv ho trocha ukľudnite, a až následne pustite do vody,  pretože ak tak rozhorúčený pes skočí do vody, hrozí mu šok.

NIKDY NENECHÁVAJTE PSA SAMÉHO V AUTE !! – ani v tieni, so stiahnutým okienkom a ani na 5 minút. V letných mesiacoch sa teplota v zavretom aute veľmi rýchlo vyšplhá a psík by tak trpel, môže to mať až fatálne následky.

 

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MjNkZW