Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

10 faktov o psoch, ktoré ste možno (ne)vedeli

21.03.2021

10 faktov o psoch, ktoré ste možno  (ne)vedeli

Nie každé zavrtenie chvostom znamená radosť. Ak je vrtenie až príliš rýchle (podobné bičovaniu) znamená to podriadenosť. Stuhnuté a pomalé švihanie predstavuje hnev, chvost zastrčený medzi zadné nohy je prejavom strachu. Nervózny pes chvostom máva strnulo a chvost ktorý je zdvihnutý v 45 stupňovom uhle značí poplach.

Všimli ste si, že Váš psík časť jedla nespapal a robí pred ním šúchavé pohyby ňufákom? To sa u neho prebudil dávny pud zahrabať si neskonzumovanú časť potravy a nakoľko doma nie je zem do ktorej by si ho zahrabal, zvyknú to psíky robiť pri miske s jedlom. V prípade, že žijú v dome, snažia sa sť si potravu zahrabať vonku. Ak sa toto chovanie opakuje, mali by ste zvážiť, či psíkovi neubrať z kŕmnej dávky.

Vyhľadáva Váš psík malé a ťažko dostupné miesta, kam sa ledva zmestí a rád tam spí a odpočíva ? Psíky to robia pre to, že im takéto priestory poskytujú bezpečné útočisko, tiež je to pozostatok chovania ich predkov, ktorí sa tak skrývali pred možným nebezpečenstvom.

Ak sa Váš pes olizuje, zíva, odvracia hlavu či z ničoho nič sa skloní k zemi hlavu a tvári sa že čuchá, chce Vám tým povedať že sa necíti komfortne a nechce konflikt. Jedná sa o tzv. konejšivé signály.

Šteniatka všetkých psíkov bez rozdielu plemena sa rodia slepé, hluché a bez zúbkov.

Keď pes počas hry s iným psom kýchne, znamená to, že sa s tým druhým psíkom chce iba hrať a nie je agresívny.

Pes dokáže vnímať a rozlišovať farby vo farebnom spektre medzi modrou a žltou.

Surové mäso je pre psa potrava ako každá iná a nevyvolá v ňom žiadnu agresivitu ani pri pravidelnom a dlhodobom kŕmení. Bežne sa psíky kŕmia BARFom (čiže surovou stravou).

Keď sa pes „usmieva“ nemusí to vždy znamenať radosť, ale dáva nám tak na javo, že je z niečoho nervózny.

Nie nadarmo sa hovorí „aký pán, taký pes“ – pes preberá emocionálne správanie zo svojho majiteľa.

Foto: Psí svet Very Fox

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MzU1ZmJ