Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Výbava psíčkara

15.11.2020

Výbava psíčkara

Keď už sa rozhodneme, že si domov zaobstaráme šteniatko, tak sa pred jeho príchodom snažíme zaobstarať si všetko, čo by také šteniatko mohlo potrebovať. Od obojku, vodítka, misiek na krmivo a vodu, samozrejme krmivo a množstvo ďalších vecí, ktoré súvisia so psíkom.

Ale málo komu napadne na začiatku myslieť aj na to, že netreba zaobstarať veci len pre psíka samotného, ale aj pre seba ako majiteľa, prípadne do auta či bytu.

Čo konkrétne mám na mysli sa dočítate v tomto článku.

V prvom rade si treba uvedomiť, že so psíkom bude potrebné chodiť na prechdádzky v akomkoľvek počasí. Preto odporúčam zaobstarať si kvalitnú teplú obuv do chladného počasia, nepostrádateľnou súčasťou môjho botníka sú gumáky, ktoré sú perfektné v daždivom jesennom počasí, áno po chodníkoch sa dá chodiť aj v normánej obuvi, ale na gumáky aj tak nedám dopustiť. 

Okrem vhodnej obuvi, by sme mali mať v našom šatníku "psovské" oblečenie. To je také, pri ktorom Vám nebude vadiť, že na ňom budú stopy od Vášho štvornohého miláčika, napríklad ja mám v skrini niekoľko búnd a viest, ktoré nosím vyslovene len na prechádzky so psom a teda mi nevadí, keď sa tieto veci niekde zašpinia. Výborné je, ak máte ku psovi aj nepremokavú bundu. A ak plánujete so psom chodiť aj na preteky a výstavy, tak sa Vám zíde aj zateplené termo oblečenie, hlavne v chladnejšom počasí. Prípadne aj kvalitný pršiplášť a nie len pre Vás ale aj pre psa. Mnoho ľudí nie je zástancom obliekania psa, ale pršiplásť je výborný pomocník, keď von naozaj výdatne prší, a budete zaň vďačný aj na výstave, ktorá bude usporiadaná vonku, pretože psík Vám ostane pod pršiplášťom upravený, suchý a nebude vo výstavnom kruhu vyzerať ako zmoknuté kura.

Ak plánuejte so svojím psíkom robiť nejaký šport, je vhodné zaobstarať si výbavu aj na šport. Pretože pri tréningu budete určite využívať ako odmenu pre psíka pamlsky, prípadne hračky, musíte si niekde odložiť aj vodítko, sáčky na hovienka a mnoho ďalšieho. Je vhodné mať buď kvalitný pamlskovník, do ktorého sa Vám zmestia pamlsky, sáčky, prípadne mobil. Ale oveľa efektívnejšie ako pamlskovník je investovať do kvalitnej výcvikovej vesty alebo výcvikovej sukne. 

So psom sa budete pravdepodobne prepravovať.

Netreba zabúdať ani na vhdonú výbavu do auta. Najideálnejšie riešenie je mať v kufri kvalitnú klietku pre psa. Na trhu už existujú špeciálne hliníkové kliekty pre prepravu psov. Ale ich cena je vcelku vysoká a nie každý investuje práve do týchto klietok, aj keď v prípade dopravnej nehody, sú tieto klietky vyvynuté špeciálne tak, aby ochránili psa. Ja mám v kufri kalsickú kovovú klietku, ktorá sa dá v prípade potreby rozložiť a ak ideme napríklad niekam na skúšky, a potrebujem niekam odložiť psa, môžem ju vybrať alebo ostane pes v aute s otvoreným kufrom. Samozrejme si môžete dať do kufra aj látkovú kenelku. Pes má v klietke svoj priestor, naučí sa pekne vydržať a oddychovať  aute v prípade, že potrebujete nachvíľku odbehnúť. Psík, ktorý je v klietke Vám v aute nič nezniči, a časom sa naučí v klietke aj počas cesty v pokoji spinkať a je to pre neho pohodlnejšie ako cestovanie iným spôsobom. 

Ak nechcete psa z nejakého dôvodu prepravovať v klietke, ďalším riešením je poťah na zadné sedadlá auta. Tento poťah ochráni sedadlá a jednoducho a ľahko sa udržiava aby bol čistý. V rípade, že psíka prepravujete na zadných sedadlách, odporúčam, aspoň ako takú bezpečnosť, zaobstarať bezpečnostný pás pre psíka, ktorý sa upína na postroj a druhý koniec sa dá do otvoru na bezpečostný pás. Tento pás Vám udrží psíka vzadu na sedadlách a zabráni mu tak, aby chodil hore dole po aute.

Okrem toho by sa Vám ešte mohli zísť nasledovné veci:

- skladacia cestovná miska na vodu či graule

- mať v aute navyše uterák (do ktorého utriete psa vprípade že ho do auta nakladáte príliš mokrého či špinavého)

- uzatvárateľné dózičky v prípade, že by ste chceli svojho psíka kŕmiť BARF stravou, môžete ich znova a znova použiť a skladovať v nich mäsko pre psíka

- odchlpovací valček na odstraňovanie chlpov z oblečenia (výborná pomôcka na odchlpenie je, kvapnúť si pár kvapiek aviváže do dlaní, dlane spolu pošúchať a potom si z oblečenia tými dlaňami zotrieť chlpy)

- kvalitný vysávač na odstraňovanie chlpov z kobercov lebo psík bude pĺznuť väčšinu roka

- na ochránenie sedačky môžete použiť poťahy, ktoré sú na to špeciálne určené

- v prípade že bude mať psík zažívacie problémy, je super mať doma čierne uhlie ako prvú pomoc (ideálne je ak by ste mali doma celú psiu lekárničku)

Ideálne by bolo, ak aj neplánujete so psíkom aktívne športovať, nájdite si vo Vašom okolí nejaký cvičák, kam sa pôjdete so psíkom aspoň pár krát ukázať, kde Vás naučia aspoň základné veci a poradia s mnohými otázkami ohľadne výcviku psíka. Jedna vec je prečítať si "ako na to" na internete a skúšať si so psíkom cvičiť doma sám, ale nič nie je viac ako osobný kontakt pri výcviku s trénerom. Aspoň teda v prípade, že s výcvikom psíka nemáte žiadne skúsenosti. 

 

Samozrejme, nebojte sa kontaktovať svojho chovateľa ohľadom akýchkoľvek otázok týkajúcich sa Vášho psíka, mal by Vám ochotne vo všetko poradiť. 

A na záver, pred tým ako sa rozhodnete si domov doniesť štvornohého člena domácnosti, starostlivo zvážte, či máte dosť trpezlivosti na šteniatko, ktoré Vám s veľkou pravdepodobnosťou, aj keď sa budete akokoľvek snažiť, niekoľko krát ociká či okaká byt, zničí časť nábytku, možno roznesie aj odpadkový kôš, poškriabe parkety, dohryzie v rámci hry Vaše prsty či nohy, bude potrebovať, aby ste s ním išli niekoľko krát aj v noci von. To je len pár udalostí, ktoré sa Vám v živote so psíkom môžu stať. 

Ak to všetko zvládnete, odmenou Vám bude šťastné chlpaté klbko, ktoré Vás obdarí nekonečnou láskou akú Vám nikto iný na svete nedá :-)

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MTIwY2N