Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Šport so psom - Tanec so psom - dog dancing

20.09.2021

Šport so psom - Tanec so psom - dog dancing

Ďalším psím športom, ktorému sa môžete so svojím psíkom venovať je dog dancing alebo inak povedané tanec so psom.  Ako už názov sám napovedá, jedná sa o tancovanie psovoda a psa do rytmu hudby. Samozrejme, že nejde o skutočné tancovanie, ale psík predvádza rôzne triky tak, aby to vyzeralo, že so svojím psovodom tancuje.

 

Tento šport je u nás pomerne mladý a napríklad v čechách a na slovensku sa pravidlá jeho posudzovania od seba trochu líšia.  V Čechách môžete skladať skúšky z dogdancingu. Jedná sa o tri stupňe náročnosti po 4 divízie, v ktorých sú popísané  presné prvky, ktoré musí tanečný pár predviesť, určitým spôsobom  a všetko musí stihnúť v stanovenom časovom limite.

 

Podľa slovenských pravidiel sa neskladajú žiadne skúšky a ani žiadna skúška nie je potrebná na to, aby ste sa mohli zúčastniť dogdancingových súťaží. Súťažiť môže každý pes bez ohľadu na to či má alebo nemá preukaz pôvodu a každý psovod akéhokoľvek veku.

Tanečná zostava, ktorou sa pár bude na súťaži prezentovať, by mala byť zložená z trikov a cvikov, ktoré vyzdvihnú kvalitu daného tanečného páru, bude ladne predvedená v rytme zvolenej hudby, môžu byť použité aj rekvizity, ktoré dotvoria atmosféru vystúpenia. Samozrejmosťou by ma byť kostým.

Tancuje sa v dvoch hlavných divíziách a tými sú FreestyleHeelwork

Ako už názov napovedá, divízia Freestyle (voľný štýl) znamená, že v tejto divízii môže tanečná dvojica predviesť akékoľvek cviky a triky pospájané do tanečnej choreografie.

 Heelwork divízia je podľa mňa náročnejšia ako Freestyle. V tejto divízii musí až 75 % tanca pozostávať z chôdze psa pri nohe človeka v rôznych smeroch (dopredu, dozadu, do strán) a v rôznych chodoch psa (krok, klus, cval) samozrejme v rytme hudby. Pes by nemal v heelwork pozíciách poskakovať či neprirodzene hopkať a každý jeho chod, by mal mať pravidelný rytmus.

Keď už si ako dvojica, vyberiete divíziu v ktorej chcete pretekať, môžete sa so svojím štvornohým partnerom prihlásiť na súťaž. Stačí si len vybrať v akej triede chcete pretekať.

Ak s tancovaním so psom ešte len začínate, odporúčam prihlásiť sa do niektorej z tried v kategórii FUN – v týchto triedach si môžete vyskúšať ako vám to s vašim psíkom ide na súťaži. Môžete tu totižto používať aj počas vystúpenia motivačné odmeny, ako pri tréningu (hračka, pamlsky, targety, ..). V týchto triedach môžete ostať súťažiť ako dlho budete chcieť.

Ak ste už skúsenejšia tanečná dvojica môžete sa rovno prihlásiť do oficiálnych tried podľa divízie ktorú ste si vybrali a to teda buď Heelwork alebo Freestyle. Aby mohol pes pretekať na takejto súťaži musí mať minimálne 15 mesiacov a je potrebné, aby ste mu pred súťažou zabezpečili licenčný zošit, bez ktorého vás na štart nepustia. Každá divízia má svoj samostatný licenčný zošit. V týchto oficiálnych triedach už dvojica počas vystúpenia nemôže používať žiadne motivačné pomôcky. Psovod môže psíka odmeniť až po odtancovaní zostavy, ale odmenu môže psík dostať len mimo tanečnej plochy.

Jednotlivé tanečné zostavy hodnotí porota, ktorá hodnotí umelecký dojem z vystúpenia a aj techniku predvedenia jednotlivých trikov a cvikov. Celkový počet bodov, ktoré môže dvojica získať je 200. Tie sú rozdelené do rôznych bodov, ktoré porota hodnotí (napr. tímová spolupráca, predvedenie, choreografia, výber hudby, kreativita, presnosť povelov, kombinácia a počet trikov, celkový dojem, ...)

 

V prípade, že sa vás tento šport zaujal, môžete si viac o pravidlách a podmienkach nájsť na tejto stránke http://www.dogdancing.sk/pravidla-dogdancingu/

 

 

Jarmila Martinková

#Natureca #Adahy

 

 

 

 

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NjVjY2