Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Ako zvládnuť Silvester so psom

29.12.2021

Ako zvládnuť Silvester so psom

Pes a Silvester

Všetci dobre vieme, že zvieratá majú oveľa citlivejší sluch ako my ľudia, preto je zrejmé, že hlučné oslavy príchodu nového roka, v podobe ohňostrojov a delobuchov nemusia zvládať v celku dobre - pokiaľ na to nie sú dostatočne pripravené. Aj tak sa ale nájdu psíky, ktoré majú z hluku a svetelných efektov stres. V tomto článku si povieme ako psíka pripraviť na zvládnutie hluku, prípadne ako pomôcť psíkovi, ktorý sa silvestrovských osláv prehnane bojí.

 

Ako psíka na Silvestra pripraviť ?

V prvom rade si treba uvedomiť, že naučiť psíka aby „neriešil“ hluk je dlhodobejší proces. Ideálne je, aby ste to psíka začali učiť už v šteňacom veku. Psíka na hluk privykáme pomaly a postupne. Nepomôže nám, ak ho začneme na hluk učiť týždeň pred Silvestrom. Ale ak máte psíka doma iba chvíľu (ja mám momentálne svoje šteniatko doma len mesiac) je lepšie s učením začať a koľko toho stihnete, toľko stihnete, je stále lepšie aby bol psík aspoň ako tak pripravený na hluk.

A ako postupovať ?

Pripravíme si dostatok odmeniek, ktoré psík ľúbi, prípade obľúbenú hračku. Pustíme si najprv hudbu, v príjemnej hlasitosti, a popri tom sa so psíkom hráme, prípadne cvičíme jednoduché cviky. Ak psík na zvuk nereaguje, zvyšujeme postupne hlasitosť až do maxima ako nás to pustí. Zvuk zvyšujeme len ak psík naň nereaguje. Ak si všimneme, že pri nejakej hlasitosti má psík problém, vrátime sa o krok späť (toto aplikujeme vždy, keď má psík s nejakou úrovňou problém).

Keď toto psík zvládne, môžeme si na internete nájsť zvuk ohňostroja a skúsiť to isté s týmto zvukom. Popri tom ako máme pustený zvuk, sa so psíkom stále hráme a cvičíme.

V prípade, že psík všetko zvládol postupujeme zas v cvičení ďalej. Ja som napríklad vytvárala hlasné zvuky doma napríklad tým, že som si vzala hrniec, kovovú lyžicu a búchala lyžicou o hrniec, najprv len jemne a keď to psík zvládol, tak som postupne viac a viac trieskala. Fantázii sa medze nekladú, dôležité je postupovať od jemného zvuku, k sinejšiemu pomaly, podľa toho ako to zvláda psík.

Tieto cvičenia nemusíte stihnúť v jednom tréningu, môžete si to rozložiť na viac lekcií, hlavné je, vždy skončiť s úspechom psíka, a ísť na to naozaj pomaly.

Počas silvestrovského dňa

Psíka vyvenčite dostatočne dlho pred začiatkom osláv nového roka. Mnohí ľudia nečakajú na polnoc a púšťajú delobuchy aj skôr, odporúčam poriadne unaviť psíka dlhou prechádzkou niekde v prírode ideálne ráno/doobeda. Počas dňa venčite psíka (pokiaľ má strach z hluku) len krátko a dostatočne zabezpečeného.

Psík by mal mať obojok s číslom alebo lisetkou na ktorej sú vaše kontakty, ak sa váš psík naozaj veľmi bojí, odporúčam, aby ste na psíkovi mali obojok aj postroj a k obom pripnite samostané vodítko. Ďalším riešením, ako nestratiť psíka, v prípade, že sa veľmi bojíte je GPS, ktorá sa dá pripevniť na obojok a ak by vám psík nedajbože utiekol, viete ho vďaka nej presne lokalizovať.

V žiadnom prípade nenechávajte psíka počas osláv samého. Počas ohňostroja, keď budete vidieť, že sa psík bojí, neutišujte ho, tým ho v jeho strachu len podporíte, naopak si z neho robte srandu, vtipkujte a smejte sa. Ideálne ale je, psíka zabaviť ešte pred tým, než sa začne báť. Hrajte sa s ním, alebo s ním cvičte jednoduché cviky/triky ktoré vie, aby nemal čas sústrediť sa na hluk. Prípadne mu môžete naplniť hračku pamlskami alebo spraviť hlavolam.

Aby psík menej vnímal čo sa deje vonka, pomáha zatiahnutie žalúzií, a zapnutie televízora či rádia v dostatočnej hlasitosti, aby nevnímal hluk petárd spoza okien.

Ak sa váš psík potrebuje ukryť, pripravte mu skrýšu, kde viete, že sa bude cítiť bezpečne a nesnažte sa ho odtiaľ vybrať, ak sa tam cíti isto, nechajte ho tam dokým odtiaľ sám nebude chcieť vyliezť.

Existuje spôsob zviazania psíka tzv. bandážovanie. Ak je bandáž dobre uviazaná, vyvoláva u psíka pocit bezpečia a ukľudňuje ho.  Psíka môžete zviazať buď obväzom alebo šálom so šírkou minimálne 5 cm.

V prípade, že si skutočne neviete rady, existujú na trhu aj rôzne doplnky a lieky na zmiernenie stresu zvieraťa. Avšak toto je len posledná možnosť a lieky na upokojenie dobre zvážte a prediskutujte so svojím veterinárnym lekárom, nakoľko niektoré lieky psíka len paralizujú (nemôže sa hýbať) ale stres z hluku vníma ale nemôže sa hýbať a teda je to pre neho oveľa stresujúcejšie a horšie, ako keby žiadne lieky nezjedol.

 

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

 

 

 

 

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MDY3Y