Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Ako pripraviť psíka na výstavu

06.03.2020

Ako pripraviť psíka na výstavu

A teraz si povieme niečo o tom, ako na výstavu pripraviť psíka a čo všetko sa po psíkovi na výstave požaduje.

Ako som už v predchádzajúcom článku spomenula, je veľmi dobré, ísť sa so psíkom pozrieť na výstavu aj len tak, aby si zažil to množstvo psíkov, ľudí a kvantum zaujímavých pachov. Môžete prípadne poprosiť okoloidúcich, aby sa psíkovi prihovorili, prípadne ho pohladili.

Pred tým, než pôjdete predviesť svojho psíka do výstavného kruhu, mal by zvládnuť nasledovné:

  • Stáť v tzv. výstavnom postoji (u šteniatok sa toleruje, keď to nevedia)
  • Ukázať zuby
  • Chodiť na výstavnom vodítku v kroku a kluse
  • Nechať sa prehmatať (v prípade psov – nechať si siahnuť na semenník)
  • Psík by nemal byť agresívny ani bojazlivý

Dospelé psíky, by mali vedieť stáť vo výstavnom postoji celý čas, čo ho popisuje rozhodca, treba dbať na to, aby ste nikdy nezavadzali rozhodcovi pri posudzovaní psa, vždy musí stáť rozhodca, pes a potom vy.

Ako dostať psíka do výstavného postoja ? Sú dva spôsoby, buď psíkovi do postoja pomôžete mechanicky, to znamená, že mu ponaprávate labky, tak ako ich má mať, aby pekne stál a vynikla stavba jeho tela, alebo psíka naučíte, aby sa postavil sám, na základe nepatrných povelov tzv. Free Stack.

Ak máte šteniatko, treba ho doma postupne naučiť, ukázať zúbky, na výstave sa totižto kontroluje zhryz a to či má psík plný chrup. Samozrejme u šteniatok sa pri všetkom berie ohľad na to, že je to mladý psík, ale aj tak by mal spolupracovať. Iné je to u dospelých psov, tí musia vedieť všetko perfektne.

Na výstavu by ste mali prísť elegantne oblečený (oblečenie by malo byť kontrastnej farby ako je Váš pes) a psíka by ste mali predvádzať na výstavnom vodítku. Ja používam kovovú hadiu retiazku a tenké vodítko s karabínou, ktoré sme si dali vyrobiť na mieru. Vodítko by malo byť ladené podľa farby srsti psíka, my máme šedé. Psíka na toto vodítko treba naučiť, nie každému je totiž príjemné.

U šteniatok až tak nie, ale dospelé psíky si rozhodcovia zvyknú prehmatať, aby vedeli stavbu tela, kvalitu srsti a u psíkov sa vždy kontroluje, či majú zostúpené oba semenníky, takže na toto treba psíka tiež pripraviť. Pes nesmie na rozhodcu vrčať, nemal by sa skrčiť od strachu a v žiadnom prípade nesmie po rozhodcovi cvakať zubami.

Ak všetky veci psík zvláda, hurá na výstavu :-)

Čím lepšie psíka spomínané veci naučíte, hlavne výstavný postoj, máte väčšiu šancu získať na výstave výborné známky, následne môžete zbierať tituly, vďaka ktorým sa Váš psík môže stať aj šampiónom krásy.  A práve o výstavných tituloch si povieme v ďalšom článku.

Jarmila Martinková
#Natureca
#Adahy

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

OGMwO