Prírodné pamlsky a výživa pre psy a mačky                                                                                         

Vakcinácia

12.10.2021

Vakcinácia

Veľmi dôležitá súčasť života s naším domácim miláčikom je vedieť kedy a proti čomu ho dať zaočkovať. Nakoľko aj psíky sa môžu počas svojho života stretnúť s mnohými nepríjemnymi ochoreniami, proti ktorým by mali byť už od šteňacieho veku zaočkovaný.

Ak si kupujete šteniatko z chovateľskej stanice, pravdepodobne bude mať už prvú vakcináciu za sebou, šteniatka sa prvý krát očkujú vo veku 6-7 týždňov a v tomto čase by ešte mali byť pri matke v chovateľskej stanici. Očkujú sa proti niekoľkým infekčným ochoreniam. Následne sa šteniatka preočkovávajú o ďalšie 3 týždňe. Následne sa chodí na preočkovanie každý rok.

Ak vaše šteniatko náhodou z nejakého dôvodu očkované ešte nie je a je v tomto veku, mali by ste to čím skôr napraviť. Ak si idete zaobstarať staršieho psíka a nie ste si istý či je/nie je očkovaný, mali by ste sa poradiť s veterinárom a tohto psíka by ste tiež mali dať zaočkovať.

 

A ktoré sú to tie nebezpečné infekčné ochorenia ?

 

Parvoviróza

Je to veľmi nákazlivé nebezpečné ochorenie šteniat, ktoré spôsobuje parvovírus. Tento vírus spôsobuje veľmi silné hnačky a zvracanie a oslabuje obranyschopnosť organizmu. Parvoviróza môže skončiť smrťou psíka aj počas liečby.

 

Hepatitida

Je infekčný zápal pečene, ktorý spôsobuje adenovírus. Okrem zápalu pečene tento vírus napáda aj oči a môže spôsobiť poruchy v reprodukcii. Ochorenie sa prejavuje žltačkou a nie je prenosné na človeka.

 

Leptospiroza

Infekčné ochorenie bakteriálneho pôvodu. Napáda pečeň a obličky zvierat. Jedinec sa týmto ochorením môže nakaziť z moču hlodavcov, ktoré toto ochorenie prenášajú. Týmto ochorením sa môže nakaziť aj človek.

 

Parainfluenza

Toto ochorenie postihuje horné dýchacie cesty a medzi zvieratami (psami) sa veľmi rýchlo šíri.

 

Borelióza

Jedná sa o infekčné ochorenie, ktoré prenášajú kliešte. Ochorenie často postihuje pohybový aparát (kĺby), nervový aparát a mazové uzliny. Ochorenie nie je z nakazeného psa prenosné ani na ľudí a ani na iné zvieratá.  Človek sa ním môže nakaziť iba v prípade, keď vyťahuje holým rukami kliešťa zo srsti psa.

 

Besnota

Toto ochorenie je prenosné aj na človeka. Jedná sa o vírus, ktorý prenášajú cicavce (lesné zvieratá, líšky, psi aj mačky). Besnotou sa môže jedinec nakaziť iba v prípade, že ho uhryzne jedinec, ktorý besnotu má.  Prejavy besnoty sú: strata plachosti u divokých zvierat, zlá koordinácia, strach z vody, problém s prehĺtaním. Ak sa u zvieraťa prejavia tieto príznaky, ochorenie je neliečiteľné.

Proti besnote sa vakcinuje vo veku 3-4 mesiacov a následne každých 12 mesiacov alebo každé 3 roky, záleží to od druhu použitej vakcíny.

Jarmila Martinková

#Natureca

#Adahy

 

 

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NWRhODQw